29.7.10

Στη φυλακή πρώην πρυτάνεις του Παντείου! Εκλεβαν μεχρι και το μισθο του πρωθυπουργου Σημιτη!!!

Στη φυλακή πρώην πρυτάνεις του Παντείου!


«E» 7/6/2007
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ Βαρύς ήταν ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης χθες, καθώς με απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έστειλε στη φυλακή συνολικά πέντε άτομα, ανάμεσα στους οποίους και πανεπιστημιακοί, όπως ο πρώην πρύτανης Αιμίλιος Μεταξόπουλος, αλλά και πρώην διοικητικούς υπαλλήλους του Παντείου Πανεπιστημίου, για υπεξαίρεση ύψους περίπου οκτώ εκατομμυρίων ευρώ στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα κατά το διάστημα 1992-98.


Στη φυλακή πρώην πρυτάνεις του Παντείου!
Οι ποινές αιφνιδίασαν, καθώς θεωρούνται σπάνιες -αν όχι πρωτόγνωρες- για υποθέσεις που αφορούν οικονομικά αδικήματα. Η ετυμηγορία των δικαστών προέκυψε ύστερα από μια διαδικασία-μαμούθ, που διήρκεσε ολόκληρους 18 μήνες.
Από πλευράς των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους γίνεται λόγος για «αυστηρές ποινές» και για απόφαση χωρίς σκεπτικό. Συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Θωμάς, συνήγορος του κ. Μεταξόπουλου, έκανε λόγο για «βαριά καταδίκη που νομικά δεν στέκεται».
Ενώ ο κ. Δημ. Τσοβόλας, συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων (που οδηγήθηκε στη φυλακή), σε δηλώσεις του έκανε λόγο «για απόφαση πολιτικής σκοπιμότητας και όχι νομιμότητας».
Από τους δέκα καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή Κορυδαλλού οι πέντε. Πρόκειται για τον πρώην πρύτανη Αιμίλιο Μεταξόπουλο, τον πρώην αντιπρύτανη Παν. Γετίμη, δύο διοικητικούς υπαλλήλους (που καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις κατά περίπτωση), ενώ η εσχάτη των ποινών επιβλήθηκε στον πρώην προϊστάμενο του λογιστηρίου, Αν. Κουτσοδημητρόπουλο: Τρεις φορές ισόβια και 15 χρόνια.
Τα αδικήματα για τα οποία κρίθηκαν ένοχοι (κατά περίπτωση) συνδυάζονται με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του ελληνικού Δημοσίου. Αυτά είναι ψευδή βεβαίωση, πλαστογραφία, απάτη, υπεξαίρεση και συναυτουργία σ' αυτά.
Το αίτημα που είχε υποβληθεί εκ μέρους των κατηγορουμένων για αναστολή της ποινής τους, δεν έγινε δεκτό. Ο εισαγγελέας κ. Γ. Αγγελής είπε ότι δεν πρέπει να τους δοθεί αναστολή, τονίζοντας ότι «οι ποινές επιβλήθηκαν για να εκτιθούν».
ΑπόρριψηΟ εισαγγελέας επίσης απέρριψε ακόμη και τους λόγους υγείας που προέβαλαν ορισμένοι από τους κατηγορουμένους (όπως ο κ. Μεταξόπουλος), λέγοντας ότι «λόγοι συνείδησης δεν του επιτρέπουν να κάνει δεκτό το αίτημά τους για αναστολή», καθώς, όπως είπε, «εν προκειμένω ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο».
Το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους (εκτός του Κουτσοδημητρόπουλου) τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Ο εισαγγελέας της έδρας είχε στηρίξει την πρότασή του για ενοχή στη βάση του συλλογικού κατηγορητηρίου. «Αν γίνει δεκτό ότι οι πρυτάνεις έβαζαν απλώς την υπογραφή τους, τότε δεν έχουν καμία ευθύνη. Κατ εμέ όμως για τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια τα γνώριζαν όλοι, μηδέ των πρυτάνεων εξαιρουμένων».
Οι πέντε θα οδηγηθούν σήμερα στη φυλακή. Χθες κρατήθηκαν στο Μεταγωγών.
ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ 10 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ
  • Αν Κουτσοδημητρόπουλος, πρώην προϊστάμενος του λογιστηρίου: Καταδικάστηκε τρεις φορές σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 15ετή κάθειρξη. Οδηγήθηκε στη φυλακή.
  • Αιμίλιος Μεταξόπουλος και Δ. Κώνστας, πρώην πρυτάνεις: Ο κ. Μεταξόπουλος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών, ενώ ο κ. Κώνστας σε κάθειρξη 14 ετών. Ο κ. Μεταξόπουλος οδηγήθηκε στη φυλακή. Ο κ. Κώνστας όχι (σύμφωνα με την απόφαση ο τελευταίος εμπλέκεται για μικρότερο χρονικό διάστημα στην υπόθεση).
  • Παν. Γετίμης, πρώην αντιπρύτανης: Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για υπεξαίρεση, απάτη και πλαστογραφία. Οδηγήθηκε στη φυλακή.
  • Κ. Παπαθανασόπουλος, πρώην αντιπρύτανης: Δεκατέσσερα χρόνια. Η έφεσή του είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα και αφέθηκε ελεύθερος.
  • Μιχ. Παπαδοκωστάκης, υπάλληλος λογιστηρίου: Καταδικάστηκε σε ποινή 16 ετών. Οδηγήθηκε στη φυλακή.
  • Βλάσης Βεηκωντής, διοικητικός υπάλληλος: Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Δεν έγινε δεκτό το αίτημά του (που προέβαλε μέσω του συνηγόρου του, κ. Δ. Τσοβόλα), προκειμένου να δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του, και οδηγήθηκε στη φυλακή.
  • Χαρ. Μπούτσικος, διοικητικός υπάλληλος: Καταδικάστηκε σε ποινή 13 ετών. Αφέθηκε ελεύθερος.
  • Ιωάννης Γρατσάνης, ιδιώτης (προμηθευτής): Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών. Ελεύθερος.
  • Παν. Ορφανός: Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών, επίσης ελεύθερος.
ΑΘΩΟΙ: Αθώοι κρίθηκαν τρεις υπάλληλοι και μία επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
ΠΩΣ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ανώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου το 2000
Η υπόθεση έφτασε μέχρι τη Δικαιοσύνη έπειτα από ανώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον Ιούνιο του 2000, στην οποία είχε επισυναφθεί πόρισμα του ΣΔΟΕ άνω των 200 σελίδων. Το εν λόγω πόρισμα είχε συνταχθεί ύστερα από καταγγελίες για οικονομικό σκάνδαλο στο Πάντειο.
Κατά την κατηγορία αποκαλύφθηκαν οικονομικές ατασθαλίες με «πιπεράτες» λεπτομέρειες, σύμφωνα με τις οποίες φαινόταν το Πάντειο να έχει υπογράψει μάρμαρα αξίας 291 εκατ. δρχ., πανάκριβα είδη υγιεινής και... τζακούζι, καθώς και δεκάδες μέτρα μοκέτας, τζάκια κ.ά., τα οποία ενώ προορίζονταν για το Πάντειο, τελικά -κατά την κατηγορία- κατέληξαν σε άγνωστους προορισμούς.
Στο ίδιο πόρισμα οι εμπλεκόμενοι, χωρίς να κατονομάζονται, φέρονται να βάζουν στην τσέπη τους ακόμα και τον μισθό που ελάμβανε με την ιδιότητα του καθηγητή ο τέως πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος είχε παραχωρήσει τα χρήματά του για την οργάνωση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Παντείου.
Στην ακροαματική διαδικασία επίσης μάρτυρας αναφέρθηκε σε αγορά αυτοκινήτου μάρκας Φεράρι από τον κατηγορούμενο Κουτσοδημητρόπουλο, τονίζοντας ότι εκ των υστέρων πληροφορήθηκε ότι η αγορά έγινε με χρήματα από τον... ειδικό λογαριασμό ερευνών του Παντείου.
Οι κατηγορούμενοι είχαν αρνηθεί την εμπλοκή τους. Υπενθυμίζεται ότι στο πλευρό των κ. Μεταξόπουλου και Κώνστα είχαν βρεθεί οι βουλευτές Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης και του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος, που είχαν αποκλείσει οι ακαδημαϊκοί να έχουν σχέση με τον έλεγχο διαχειριστικών πράξεων.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Β.Χειράκης, Δικηγόρος, ειδικευμένος σε θέματα Ευρωδικαστηρίου
Δικαστική σκληρότητα
«Οι ποινές εξέπληξαν αρνητικά. Είναι εξοντωτικές και εξοβελίζουν πλήρως την αρχή της επιείκειας και τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας. Δεν είναι δυνατόν ένα οικονομικό αδίκημα κατά της δημόσιας περιουσίας να έχει ίση απαξία με τρεις ειδεχθείς ανθρωποκτονίες και να επισύρει τις ίδιες ποινές. Η εκδοθείσα απόφαση είναι δείγμα άκρατης δικαστικής σκληρότητας, τέτοιας μορφής που από μόνη της αποτελεί έκφανση μη δίκαιης δίκης. Στην έννοια της δίκαιης δίκης περιλαμβάνεται και το μέρος της απόφασης που αφορά τις ποινές. Η επιβολή των ποινών πρέπει να αποτελεί προϊόν ώριμης και ήρεμης σκέψης και να εκφράζει την αναλογικότητα και την επιείκεια. Σε κάθε περίπτωση οι ποινές δεν είναι δυνατόν να προσδιορίζονται αποκλειστικά από το αδίκημα ή να επιβάλλονται από την επικαιρότητα, την ανασφάλεια ή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου