16.12.10

Νίκος Παπανδρέου, Τζωρτζ Χάλαγκ, Ε.Βενιζέλος και ο Ε.Βασιλάκος


ΒΡΩΜΙΚΕΣ  ΙΣΤΟΡΙΕΣ
 
Επίθεση στην κυβέρνηση, στον Ευάγγελο Βενιζέλο, στον Πάνο Μπεγλίτη και σε όλους αυτούς που τον αποδέχθηκαν και συνεργάστηκαν μαζί του επί ένα ολόκληρο χρόνο εξαπέλυσε ο τέως γενικός διευθυντής αμυντικών επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βασιλάκος σε συνέντευξή του.
“Οι παλαιότερες διεφθαρμένες πρακτικές συνεχίζονται και σήμερα”, υποστήριξε στο ΣΚΑΪ, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της συμφωνίας παραγγελίας των δύο υποβρυχίων και την αποδοχή από την κυβέρνηση της Privinvest για τα ΕΝΑΕ λέγοντας:
“Αυτά που ζήτησαν και πήραν οι Γερμανοί με τη συμφωνία αποτελούσαν αίτημα και επί της δικής μου θητείας.Ωστόσο δεν το αποδέχτηκα (το αίτημα), επειδή θεωρούσα ότι επέφερε προφανή βλάβη στο δημόσιο συμφέρον”.
Η επίθεση είναι πρωτοφανής, ειδικά κατά του Ε.Βενιζέλου ο οποίος είναι πρωταγωνιστής της συμφωνίας για τα ΕΝΑΕ και την αγορά των νέων υποβρυχίων, με τον οποίο υποτίθεται ότι είχε καλή σχέση.
Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τόσο από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλο τον αυτουργό της σύμβασης των υποβρυχίων και τον Π.Μπεγλίτη, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή απάντηση στα όσα τους καταλογίζει ο πρώην συνεργάτης τους για συνεχιζόμενη διαφθορά και συνέργειά τους σε βλάβη του δημοσίου συμφέροντος.
Στο ερώτημα γιατί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δέχθηκε τις απαιτήσεις των Γερμανών, ο κ. Βασιλάκος υποστήριξε ότι το υπουργείο βρισκόταν ήδη σε δύσκολη διαπραγματευτική θέση, διότι η πώληση των Ναυπηγείων από τους Γερμανούς στους Άραβες ήταν απόφαση της κυβέρνησης, μετά την εμπλοκή του αδερφού του πρωθυπουργού, Νίκου Παπανδρέου.
Για τις συμβάσεις των υποβρυχίων, ο τέως γενικός διευθυντής επενδύσεων υποστήριξε ότι η χρυσή ευκαιρία χάθηκε το καλοκαίρι του 2008, όταν οι Γερμανοί δέχθηκαν να ναυπηγήσουν δύο καινούρια υποβρύχια τύπου 209, σε αντικατάσταση του προγράμματος εκσυγχρονισμού τους χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο ούτε ένα ευρώ.
“Με τη συμφωνία της κυβέρνησης δεχθήκαμε τη ναυπήγηση δύο υποβρυχίων τελευταίου τύπου (214), πληρώνοντας όμως τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ επιπλέον”, κατέληξε ο κ. Βασιλάκος.
Επίσης τόνισε ότι ”Τα τελευταία 15 χρόνια οι περισσότερες αγορές οπλικών συστημάτων ήταν υπερκοστολογημένες, με απευθείας αναθέσεις, ενώ μέχρι το 2006 δεν επιβαλλόταν ποινική ρήτρα σε περίπτωση που τα οπλικά συστήματα ήταν ατελή.
“Δέχθηκα κριτική όταν άρχισα να επιβάλω ποινικές ρήτρες, αφού κανείς δεν ήταν συνηθισμένος να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον”, είπε.
Σε ό,τι αφορά τη δικαστική έρευνα για τους εξοπλισμούς που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Ε.Βασιλάκος ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε εισαγγελική έρευνα να τεκμηριώσει ποινικές ευθύνες, διότι όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν καταθέτουν όλα όσα γνωρίζουν. Ουσιαστικά προέβλεψε το αδιέξοδο της εισαγγελικής έρευνας που έχει ξεκινήσει μετά τις καταγγελίες Βασιλάκου την ημέρα της απoχώρησής του για “παρασιτούντες εμπόρους όπλων που τον απειλούσαν”.
“Αν το πολιτικό σύστημα δεν είναι διατεθειμένο να αποδώσει τις ευθύνες που το ίδιο έχει, τι να κάνει ο οποιαδήποτε εισαγγελέας;” αναρωτήθηκε
Ο τέως γενικός διευθυντής επενδύσεων πρότεινε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει μια προς μια τις συμβάσεις από το 1996, καθώς -όπως είπε- το υπέρογκο κόστος τους συνέβαλε να οδηγηθεί η χώρα στη σημερινή δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σαρανταοκτώ ώρες μετά την δημοσιοποίηση της συνέντευξης του πρώην γενικού διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Ευάγγελου Βασιλάκου και την επίθεση που εξαπέλυσε με βαριές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης και κυρίως κατά του αδελφού του πρωθυπουργού Νίκου Παπανδρέου, ειδικά στο θέμα της προμήθειας των δύο νέων υποβρυχίων Type 214, από το συνήθως λαλίστατο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ειδικά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, ακόμα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση, ενώ πλέον εμπλέκεται και το όνομα ενός "φίλου από τα παλιά" του Ελληνολιβανέζου Τζωρτζ Χάλαγκ.

Η έλλειψη αντίδρασης έχει δημιουργήσει υπόνοιες σε κάποια κέντρα περί το Μαξίμου ότι "Πιθανόν το υπουργείο γνωρίζε εκ των προτέρων την επίθεση που θα εξαπέλυε ο πρώην ΓΔΑΕΕ κατά του Νίκου Παπανδρέου". Εν πάση περιπτώσει φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο σε ότι αφορά το μέλλον της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και το περιεχόμενο της συνέντευξης του Ε.Βασιλάκου, φαίνεται ότι δεν είναι άσχετο με αυτές τις εξελίξεις.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στο defencenet.gr, πιθανόν να είναι και θέμα ημερών να έχουμε αποφάσεις στο θέμα της ναυπηγικής βιομηχανίας που να έχουν σχέση και με το πρόγραμμα των FREMM. Σήμερα έγινε μία συνάντηση στο Μαξίμου με Γάλλο αξιωματούχο, όπου συζητήθηκε το θέμα αυτό.


Κατά τα λοπά εντυπωσιάζει η χρονική συγκυρία που επιλέχθηκε τόσο από τον Ε.Βασιλάκο, όσο και από φιλοκυβερνητική εφημερίδα με απολήξεις τόσο προς την πλευρά Βασιλάκου, όσο και προς την πλευρά Βενιζέλου, να υπάρξει αναφορά στον αδελφό του πρωθυπουργού και στο ρόλο που υποτίθεται έχει παίξει στην επιλογή του I.Safa ως νέου ιδιοκτήτη των ΕΝΑΕ.
Αλλά και όχι μόνο στον αδελφό του πρωθυπουργού: Ένας φίλος από τα παλιά, ο Τζωρτζ Χάλαγκ (ή Γιώργος Χάλλακ, όπως υπογράφει ο ίδιος) εμφανίζεται και πάλι μπλεγμένος στην υπόθεση πώλησης των ΕΝΑΕ. Υποτίθεται μάλιστα ότι αυτός έφερε σε επαφή τον Ι.Safa με τον Νίκο Παπανδρέου και στο περίφημο ταξίδι της Λ.Κατσέλη και του Χ.Παμπούκη στο Αμπού Ντάμπι υπήρξε στην Δαμασκό συνάντησή τους με τους μετέπειτα πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

Το περασμένο καλοκαίρι (Ιούνιος) ο Νίκος Παπανδρέου ήταν στο σπίτι του Τ.Χάλαγκ στην Δροσιά σε ένα από τα πάρτι που θύμισαν σε όσους βρισκόντουσαν εκεί «τις παλιές καλές εποχές». Ο Λιβανέζος Τ.Χάλαγκ, σίγουρα δεν είναι τυχαίος. Πανέξυπνος, με μεγάλες επιτυχίες στην παγκόσμια αγορά οπλικών συστημάτων, ήταν στενός φίλος του μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου και ένας από τους «δανειστές» του για την περίφημη «ροζ βίλα». Αλλά και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο κάθε άλλο παρά άγνωστος είναι: Το 1995 ως κυβερνητικός εκρπόσωπος τον υπερασπιζόταν ακριβώς στην υπόθεση των δανειστών του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου:

Τότε, στον μακρινό Ιανουάριο του 1995, η συζήτηση στην ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Βενιζέλου, επικεντρώθηκε στο ρόλο και το "ποιόν" ενός εκ των δανειστών του Α. Παπανδρέου του Τζ. Χάλαγκ,ο οποίος στην πρωθυπουργική δήλωση του "πόθεν έσχες" εμφανίζεται να διαμένει στην ίδια διεύθυνση με την αγοράστρια του παλιού διαμερίσματος της Δήμητρας Παπανδρέου.

Ο Λιβανέζος, παλαιστινιακής καταγωγής και πολιτογραφημένος Έλληνας πολίτης, Τζ. Χάλαγκ παρουσιαζόταν ως παλιός φίλος του τότε πρωθυπουργού και του έχει δώσει έντοκο δάνειο ύψους 65 εκατομμυρίων δραχμών για την αγορά οικίας, που ανήκει στην κυριότητα της Δήμητρας Παπανδρέου.

Όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής

« Ο Ε. Βενιζέλος επιχείρησε τότε να υποβαθμίσει το θέμα και προδίκασε για λογαριασμό του Χάλαγκ ότι "θα αμυνθεί με τα νόμιμα μέσα που διαθέτει" (!).
Κληθείς να εξηγήσει την παρουσία του Χάλαγκ στο επίσημο δείπνο του πρωθυπουργού στο Αμμάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Α. Παπανδρέου στην Ιορδανία, την απέδωσε στην καταγωγή του από την περιοχή και στους στενούς φιλικούς δεσμούς που έχει με κρίσιμους παράγοντες της περιοχής. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δε μετείχε στην επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία.

Εμφανής ήταν όμως η αδυναμία του Ε. Βενιζέλου να απαντήσει σε ερωτήσεις γύρω από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Χάλαγκ, τον οποίο ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ως έμπορο όπλων.

Περιορίστηκε να δηλώσει ότι γνωρίζει τις επίσημες ιδιότητες που είχε ο Τζ. Χάλαγκ ως επίτιμος πρόξενος της Νικαράγουα. Μεταφέροντας δήλωση - αντίδραση του πρωθυπουργού στα χτεσινά δημοσιεύματα, είπε ότι υπάρχει μια φιλική παλιά σχέση του Α. Παπανδρέου με τον Χάλαγκ.

Επιβεβαιώνοντας την αμηχανία του, ο Ε. Βενιζέλος κάλεσε τους δημοσιογράφους να υποβάλουν τις ερωτήσεις γύρω από το πρόσωπο του Χάλαγκ στον ίδιο !

Τότε ο Τ.Χάλαγκ είχε εκδώσει και ανακοίνωση όπου διέψευδε τα δημοσιεύματα που τον αφορούσαν, τα οποία χαρακτηρίζει «κατασκευασμένα ψεύδη, που ανάγονται στο χώρο της νοσηρής φαντασίας». Μάλιστα δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του, διαβεβαιώνοντας ότι ο πατέρας του υπηρέτησε ως έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από το 1940 μέχρι τα βαθιά γεράματά του, έως ότου πέθανε το 1986 στην Αθήνα.

Οσον αφορά την επαγγελματική δραστηριότητά του, αναφέρει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις βρόμικες δουλιές που επικαλούνται οι συκοφάντες του. Αισθάνεται τέλος υπερήφανος για το "σύνδεσμό του με ηγετικές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο, που έχει αξιοποιήσει για το καλό της πατρίδας του, που είναι η Ελλάδα".

Τώρα οι πρωταγωνιστές του τότε, είναι και πάλι στο προσκήνιο κατά μία ιδιοτροπία της ιστορίας. Ίσως σε διαφορετικούς ρόλους, αλλά και πάλι πρωταγωνιστές...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου