23.1.11

Βρετανία: Δημοσιογράφος κατηγορείται για "αντισημιτισμό" επειδή έγραψε για την αγένεια των Χασιδιτών Εβραίων



‘It's not anti-Semitic to say that Hasidic Jews are intolerant of goyim’ - Του Guy Walters (‘The Telegraph’)

Στα τέλη του Ιουλίου, η βρετανική εφημερίδα ‘The Independent’ δημοσίευσε ένα άρθρο της Christina Patterson, στο οποίο περιέγραφε ότι είχε παρατηρήσει ότι πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής της, στο Stamford Hill, δεν ανέχονταν την παρουσία της. «Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ένας ‘γκογίμ’ (‘εθνικός’) ήταν το ίδιο ‘καλοδεχούμενος’ στα χασιδικά εβραϊκά καταστήματα, όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε συγκέντρωση της Κου Κλουξ Κλαν!», έγραψε. «Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι μια αγορά από ένα «γκόι» ήταν ένα ‘έγκλημα’ που πρέπει να τιμωρηθεί με μία μονολεκτική απάντηση, ή ότι οι θέσεις στο λεωφορείο ήταν μια πιθανή πηγή ‘μόλυνσης’, ή ότι τα σήματα της Τροχαίας, και οι περιορισμοί στην στάθμευση, ήταν για τους ανθρώπους που ‘δεν είχαν επιλεγεί από τον Θεό’".

Σχ. ΚΟ 1:Το Stamford Hill είναι μία περιοχή στο Βόρειο Λονδίνο, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη Χασιδική Εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη.


Χάρη σε αυτά τα λόγια, η Patterson κατάφερε να κερδίσει μια θέση στο Top 10 των «αντισημιτικών προσβολών του 2010» όπως αυτές συντάχθηκαν από το Κέντρο Simon Wiesenthal. Ο λόγος της Patterson είναι προφανώς τόσο 'επιθετικός', ώστε η ίδια να βρίσκεται στον πίνακα πάνω από φράσεις, όπως οι παρακάτω, όπως αυτές έχουν συλλεχθεί από τις καταχωρήσεις στο Yahoo Finance’s Goldman Sachs Message Boards και το Facebook: "Βρωμεροί Εβραίοι τελικά παίρνετε αυτό που αξίζετε. Κάψτε όλους τους Εβραίους», «Σκότωσε ένα ‘JewYear’ (παράφραση του ‘New Year’)» και “Kill a Jew Day”. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Patterson απέχει πολύ από το να επισημανθεί ότι κατέχει μία θέση ανάμεσα στους κορυφαίους αντισημίτες όλου του κόσμου-.
Σχ. ΚΟ 2: Το άρθρο της Christina Patterson - φώτο- έχει τίτλο‘The limits of multi-culturalism’ (‘Τα Όρια του Πολυπολιτισμού’). Στο άρθρο, γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν επιτίθεται ειδικά στους Χασιδικούς Εβραίους, οι οποίοι είναι απίστευτα αγενείς, σε κοιτάνε ‘με μισό μάτι’, φοβούνται μην ‘μολυνθούν’ από τα ‘γκοίμ’ και πιάνουν τα λεφτά που τους δίνεις σαν να έχουν πάνω τους άνθρακα (!), όπως γράφει εκνευρισμένη στο άρθρο της. Η Patterson στην ουσία ‘τα βάζει’ με τα ‘παρατράγουδα’ της πολυπολιτισμικότητας στην Βρετανία και φυσικά γράφει και για τους μουσουλμάνους. Γράφει μεταξύ άλλων η Patterson : Οι άνθρωποι πιστεύουν πάντα αυτό που πιστεύουν, αλλά μια πολιτισμένη κοινωνία, έχει νόμους που δείχνουν τι είναι αποδεκτό στη κοινωνία και τι δεν είναι, και θα καλείται να πράξει με βάση αυτούς τους νόμους….

Μια σωστά πολιτισμένη κοινωνία θα δεχθεί ότι, ενώ τα σχολεία ήταν κάποτε ένα εξαιρετικό μέρος για τα παιδιά γιανα μάθουν για τη θρησκεία που διαμόρφωσε τον πολιτισμό τους, την τέχνη και τους νόμους, σήμερα αυτό δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς τα ‘μάντρας’ που κάποιος τρελός μουλάς δίπλα από την πόρτα σου απαγγέλει, και έτσι, δυστυχώς, αυτό δεν μπορείς να το έχεις, αλλά θα έχεις, αντί αυτού, ένα καθεστώς υποχρεωτικής κρατικής ‘κοσμικής’ εκπαίδευσης, όπου τα παιδιά θα μαθαίνουν πως να ζουν με ανθρώπους από όλες τιςθρησκευτικές πεποιθήσεις ή και καμία πίστη και θα διδάσκονται για όλες τις θρησκείες, αλλά και ότι ο πολιτισμός της χώρας όπου ζουν, για 2.000 χρόνια, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε μία θρησκεία.

Ολόκληρο το άρθρο - στα αγγλικά – μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.
Ποιο, ακριβώς, είναι το τόσο λάθος με αυτά που λέει η Patterson; Πρώτον, όπως προκύπτει από το βιογραφικό της ότι είναι ελάχιστα πιθανό να είναι φιλική με Nick Griffin(αρχηγός του εθνικιστικού BNP) και τον David Irving (αρνητής του Ολοκαυτώματος). Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Independent, είναι μία «πρώην διευθύντρια της ‘PoetrySociety’ (‘Κοινωνία Ποίησης’) και λογοτεχνική προγραμματίστρια στο Southbank Centre (το μεγαλύτερο κέντρο για τις τέχνες στην Ευρώπη)". Με αυτά τα διαπιστευτήρια, ελπίζω ότι δεν θα θεωρηθεί ‘φανατικό’ εκ μέρους μου, να υποθέσω ότι η Patterson ίσως δεν είναι μέλος του BNP! Για όνομα του Θεού, απλά, γράφει μια στήλη για την Independent.

Δεύτερον, το Κέντρο Βίζενταλ έχει καταφύγει σε εκείνο το παλιό τέχνασμα της επιλεκτικής αναφοράς φράσεων – που αποτελεί πάγια τακτική για κάποιον που έχει μία συγκεκριμένη ατζέντα. Αν διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο της, είναι σαφές ότι αυτό που ‘τρώει’ την Patterson δεν είναι μόνο η συμπεριφορά των Χασιδικών Εβραίων – καθώς επίσης,(όπως γράφει) δεν της αρέσουν τα μικρά κορίτσια που φορούν hijabs, ή οι νεαρές μουσουλμάνες γυναίκες που φορούν niqabs, («μιμούμενες την μαμά και θέλοντας να μην προκαλούν», όπως λέει). Επίσης, κάνει και αναφορά στην αποκρουστική πρακτική της κλειτοριδεκτομής, η οποία επιβάλλεται σε περίπου 500 έως 2.000 Βρετανίδες μαθήτριες κάθε χρόνο (!!!).

Συνολικά το άρθρο αναφέρεται στα όρια της πολυπολιτισμικότητας, και εξετάζει πως, σύμφωνα με τα λόγια της, «ορισμένες πρακτικές, σε διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες [...] συγκρούονται με ορισμένες από τις αξίες της βρετανικής κοινωνίας». Η Patterson καθιστά σαφές ότι μπορεί να ανεχθεί ακριβώς κάποιες ‘κακές συμπεριφορές’ στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό. Αυτή η θέση της μου φαίνεται μια λογική θέση, και έχω τη γνώμη ότι θα πρέπει να εκφρασθεί ελεύθερα.
Τρίτον, υπάρχει κάποιος λόγος να υποθέσουμε ότι η Patterson λέει ψέματα; Στη στήλη της, αναφέρει το παράδειγμα ενός μαύρου φίλου της που αισθάνθηκε ανεπιθύμητος σε κατάστημα κάποιου τοπικού (Εβραίου) ιχθυοπώλη. Μήπως αυτό ακούγεται σαν ένα απίθανο σενάριο; Δεν το νομίζω. Οι Χασιδικοί Εβραίοι έχουν τη φήμη ότι είναι αδιάλλακτοι με τον έξω κόσμο. Είναι σαφές, ότι αφότου εγκαταστάθηκε στο Stamford Hill, η Patterson (πριν από 12 χρόνια), έχει γίνει μάρτυρας αυτής της μισαλλοδοξίας κάθε μέρα. Ας είμαστεειλικρινείς: η Patterson λέει την αλήθεια.

Άλλωστε, μήπως είναι το πρώτο πρόσωπο που τα λέει αυτά; Κοιτάξτε την ερώτηση που έχει μπει σε αυτή την ιστοσελίδα: "Γιατί οι Χασιδικοί Εβραίοι είναι τόσο κακοί και αγενείς; Είμαι από την Νέα Υόρκη και είναι οι πιο αγενής ομάδα ανθρώπων που έχω συναντήσει ποτέ. Ποτέ δεν λένε «Συγνώμη», «παρακαλώ», «ευχαριστώ». Δεν έχουν καθόλου τρόπους συμπεριφοράς ..." Μήπως και αυτό το κομμάτι πρέπει να τεθεί στο pop chart των αντισημιτικών δηλώσεων του Κέντρου Wiesenthal; Το ερώτημα αυτό στερείται εντελώς κάποιας βάσης;

Το να επισημαίνεται η Patterson ως ‘αντισημίτρια’ είναι εκδήλωση πολύ πιο μεγάλης μισαλλοδοξίας από οτιδήποτε εκείνη έγραψε ποτέ. Ναι, το να ζητάς οι Εβραίοι να καούν μέχρι θανάτου είναι αντισημιτικό, αλλά να ζητάς οι Χασιδικοί Εβραίοι στο Stamford Hill να είναι λίγο πιο ευγενικοί, δεν είναι. Το καθεστώς ‘θυματοποίησης’ δεν θα πρέπει να προωθεί μία αυτόματη εξαίρεση από την κριτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου