3.1.11

Καλλικράτης : Το έγκλημα ολοκληρώθηκε – ξεπούλησαν τον Δήμο Ιάσμου στη μειονότητα


    fonirodopis.gr                         Τετάρτη, 05 Μάι 2010

325Επέβαλαν τα σχέδια των εξτρεμιστικών κύκλων που ζητούσαν επιτακτικά συνδιοίκηση
Αντιδράσεις των κατοίκων του Δήμου Ιάσμου που  ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, απειλούν με αποχή από τις εκλογές και προχωρούν σε μεταδημοτεύσεις
Αμέσως μετά την δημοσίευση της πρότασης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με τεκμηριωμένο τρόπο πρότεινε τη δημιουργία τριών Δήμων στο Νομό Ροδόπης άρχισαν οι μυστικές συνεργασίες, μακριά από δημόσια διαβούλευση με αποκλειστικό σκοπό την δημιουργία προϋποθέσεων για την ικανοποίηση των μειονοτικών σχεδίων με αντάλλαγμα την δική τους επιτυχία στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Ήταν φανερό από την προηγουμένη πολυετή συμπόρευση ότι τίποτα δεν σταματάει τους θεσμικούς μας παράγοντες όταν πρόκειται να έχουν πολιτικά οφέλη από την συνεργασία με  την μειονότητα.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν σταμάτησαν να είναι αντίθετοι ακόμη και με την πολιτική βούληση και να ταυτίζονται με εξτρεμιστικούς κύκλους (ψευτομουφτήδες κλπ). Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν αντίθετοι ακόμη και τις επιλογές του  ΠΑΣΟΚ σε  σοβαρά θέματα της κεντρικής εξουσίας (υπόθεση Ευρωεκλογών κλπ).
Δεν θα μπορούσαν να είναι τώρα σε διαφορετικό μήκος κύματος αφού η ψήφιση του αυτοδιοικητικού νόμου  μπορεί να σημάνει το τέλος της πολιτικής τους καριέρας. Το σχέδιο στήθηκε και ικανοποίησε απόλυτα τους μειονοτικούς κύκλους που πανηγύριζαν για την επιτυχία των σκοπών τους λέγοντας ότι πέτυχαν το αποτέλεσμα αυτό μετά από διαβούλευση (με ποιους είναι φανερό).
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Ντόλιος σε πρόσφατη συνέντευξη σε κεντρικό κανάλι ισχυρίστηκε ότι η χωροταξική κατανομή των Δήμων της Ροδόπης αποφασίστηκε μετά από διαβούλευση, χωρίς να εξηγήσει με ποιους διαβουλεύτηκε και συναποφάσισε. Την ίδια ώρα δεν μπόρεσε επίσης να απαντήσει, κατά τη διάρκεια εκπομπής την Κυριακή το πρωί, σε δημοσιογράφο που κατάγεται από την Ξάνθη πως έγινε και με ποια κριτήρια η  κατανομή των Δήμων στη γειτονική Ξάνθη με μοναδικό σκοπό να  ωφεληθεί ο εκλεκτός του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ξυνίδης δήμαρχος Χατζηευαγγέλου, εκλεκτός κι αυτός των μειονοτικών κύκλων.
Δηλαδή στις  αποφάσεις των υπευθύνων για τον «Καλλικράτη» σοβαρό ρολό έπαιξε η φιλική σχέση με ντόπιους κομματικούς παράγοντες που προσπάθησαν να διαφυλάξουν τα κεκτημένα.
Οι Δήμοι της Ροδόπης σύμφωνα με τον «Καλλικράτη»
1. Δήμος Κομοτηνής με έδρα την Κομοτηνή αποτελούμενος από τους δήμους α. Αιγείρου β. Κομοτηνής και γ. Νέου Σιδηροχωρίου, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Ιάσμου με έδρα τον Ίασμο αποτελούμενος από τους δήμους α. Ιάσμου β. Σώστου και την κοινότητα Αμαξάδων, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Σαπών με έδρα τις Σάπες αποτελούμενος από τους δήμους α. Μαρωνείας και β. Σαπών, οι οποίοι καταργούνται.
4. Δήμος Αρριανών με έδρα τη Φιλλύρα αποτελούμενος από τους δήμους α. Αρριανών β. Φιλλύρας και τις κοινότητες α. Κέχρου β. Οργάνης, οι οποίοι καταργούνται.
Δημήτρης Κοτσάκης : «Θα δουλέψουμε συλλογικά ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή και ασφαλής»
Ο Δήμαρχος Κομοτηναίων κ.Δημήτρης Κοτσάκης για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και την νέα διοικητική μεταρρύθμιση προέβη στην ακόλουθη δήλωση :
«Ο Δήμος Κομοτηνής διαθέτοντας τις δομές και τις διαδικασίες, και εφαρμόζοντας δημοτικές πολιτικές που τα τελευταία χρόνια τον έφεραν στην πρωτοπορία σε ολόκληρη τη χώρα, είναι έτοιμος να επεκτείνει με ομαλότητα και ασφάλεια τις υπηρεσίες και τις πολιτικές του  για τους νέους του Δημότες.
Ως Δήμαρχος Κομοτηνής, με την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των συμπολιτών που φιλοδοξώ να έχω στις εκλογές του Νοεμβρίου, έχω στην  ευθύνη μου μετά την 1η Ιανουαρίου 2011  από το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Κομοτηνής έως το μικρότερο οικισμό και την πιο απομακρυσμένη γειτονιά.
Άλλωστε ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» συνιστά ένα βήμα δημοκρατίας, είναι ένας θεμέλιος λίθος της νέας αρχιτεκτονικής της χώρας. Η ίδρυση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης ενισχύουν τη συμμετοχή, ενδυναμώνουν τον έλεγχο, αποκεντρώνουν την εξουσία, αναβαθμίζουν τα δικαιώματα του «εκλέγειν και του εκλέγεσθαι».
Η αρχή θα γίνει με την ψήφιση του Νόμου. Είναι όμως μόνο η αρχή. Η ορθή και άμεση εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και κυρίως η οικονομική αυτοτέλεια της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης απαιτούν γενναίες αποφάσεις από την κεντρική κυβέρνηση και διοίκηση.
Όμως η ευθύνη επιμερίζεται και σε εμάς, πολίτες και αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Ο νέος Δήμος Κομοτηνής είναι μια πραγματικότητα την οποία καλούμαστε όχι απλώς να διαχειριστούμε αλλά να της δώσουμε ένα περιεχόμενο που θα εγγυάται την ευημερία των πολλών, όλων των πολιτών.
Πέρα και έξω από μικροπολιτικά συμφέροντα, από κομματικές ταυτότητες, μας ενώνει ο Νέος Δήμος Κομοτηνής, μας ενώνει το καθήκον και η υποχρέωση να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα αγκαλιάζει όλους του Δημότες, όλους μας. Ας προχωρήσουμε όλοι μαζί στο δρόμο της πολιτικής συμμετοχής, της κοινωνικής ευημερίας και της οικονομικής ανάπτυξης, ενωμένοι και αποφασισμένοι να πετύχουμε».
«Καλωσορίζω  λοιπόν σήμερα ως πολίτες του Δήμου Κομοτηνής τους συμπολίτες των Δήμων  Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου. Τους διαβεβαιώνω ότι από σήμερα, όλοι δουλεύουμε συλλογικά και αποτελεσματικά ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή και ασφαλής».
Ευριπίδης Στυλιανίδης : «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για ακόμα μια φορά αγνόησε την ετυμηγορία της τοπικής κοινωνίας»
«Η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται τόσο πρόχειρα και θα έπρεπε να συνδέεται απόλυτα με την αναπτυξιακή προοπτική της Ελληνικής Περιφέρειας.
Απαιτεί νέους πόρους, που δεν υπάρχουν, οι οποίοι ξεπερνούν τα 4 δις, όπως ισχυρίζεται η ΚΕΔΚΕ και δεν μειώνει το κόστος λειτουργίας των ΟΤΑ στο 1,5 δις όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση.
Είναι απαράδεκτο η χωροταξική κατανομή των νέων Δήμων να μην είναι προϊόν συναίνεσης αλλά μονομερής κομματική απόφαση με κριτήριο όχι την αναπτυξιακή φυσιογνωμία των καινούργιων ΟΤΑ, αλλά το άθροισμα ψήφων, την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων και την προώθηση σκοπιμοτήτων, που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας. Αυτή η νοοτροπία δυστυχώς επικράτησε στη Θράκη και στη Ροδόπη. Συγκεκριμένα:
1ον Δεν ρωτήθηκαν οι βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ούτε η τοπική κοινωνία.
2ον Υποβαθμίζεται σοβαρότατα η περιοχή του Ιάσμου η οποία είναι νευραλγική, όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική του Νομού Ροδόπης λόγω του φράγματος, των βιοτόπων και του επικείμενου εμπορικού κέντρου.
3ον Απονευρώνεται ο ιστορικός Δήμος Μαρώνειας διότι παύει να είναι έδρα Δήμου αλλά και διότι συνδέεται με έναν Δήμο ο οποίος έχει τελείως διαφορετική αναπτυξιακή φυσιογνωμία.
4ον Υποβαθμίζεται ο ρόλος των Σαπών, που θα έπρεπε δικαιωματικά να συνδέονται με την πρωτεύουσα του Νομού.
Το σχέδιο Καλλικράτης όπως εφαρμόζεται στο Νομό Ροδόπης δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ούτε υιοθετεί μια σύγχρονη αναπτυξιακή λογική για τους καινούργιους ΟΤΑ που προκύπτουν.
Όπως δημόσια δήλωσα, η νέα Δομή θα έπρεπε να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε:
α) Να ενιαιοποιείται η παράκτια ζώνη, που βασίζει τη δυναμική της στον παραθεριστικό τουρισμό, την αλιεία, την αξιοποίηση των βιοτόπων και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.
β) Να ενιαιοποιείται ο άξονας της Εγνατίας όπου θα εδράζεται ο Μητροπολιτικός Δήμος της Διοικητικής Πρωτεύουσας συμπεριλαμβάνοντας τον Ίασμο και τις Σάπες.
Ο Δήμος αυτός θα βασίζει την ανάπτυξη του ως διοικητικό κέντρο στην αξιοποίηση του Δ.Π.Θ. και της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες, στην ανάπτυξη της ΒΙΠΕ στην Κομοτηνή, του ΒΙΟΠΑ στις Σάπες και του εμπορικού και εμπορευματικού κέντρου στον Ίασμο καθώς και στην ολοκλήρωση των έργων υδροοικονομίας, που στηρίζουν το αγροτικό εισόδημα όπως τα φράγματα Ιάσμου, Συμβόλων στην Κομοτηνή και Ιασίου στις Σάπες. Ο Δήμος της Πρωτεύουσας θα είχε και δυνατότητα ανάπτυξης διασυνοριακών συνεργασιών κρατώντας στην Επικράτεια του το νέο κάθετο άξονα.
γ) Τέλος η δημιουργία ενός ημιορεινού και ορεινού μειονοτικού Δήμου, που θα συμπεριελάμβανε τους Αμαξάδες, το Σώστη, τη Φιλλύρα, τα Αρριανά, τον Κέχρο και την Οργάνη θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την πλήρη αξιοποίηση του ορεινού όγκου π.χ. αγροτουρισμός, προώθηση καπνών, εναλλακτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, αιολικά πάρκα, ανάπτυξη ορεινού οριζόντιου οδικού άξονα, διασυνοριακές συνεργασίες, κ.α.
Με την πρόταση μας θα υπήρχε αναλογική εκπροσώπηση Χριστιανών (Παράκτιος και Μητροπολιτικός Δήμος) και Μουσουλμάνων (ημιορεινός-ορεινός Δήμος) και κάθε ΟΤΑ θα είχε ξεκάθαρη αναπτυξιακή φυσιογνωμία και προοπτική.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για ακόμη μία φορά μας αγνόησε αδιαφορώντας για την ετυμηγορία της τοπικής κοινωνίας. Εύχομαι ο τόπος μας να μην πληρώσει ακριβά αυτές τις ανεύθυνες επιλογές».
fonirodopis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου