Αν δεν τον προστάτευαν τα πουλημένα ΜΜΕ έπρεπε να έχει φύγει απο την χώρα.
στο ΔΝΤ. Τι διαπραγματεύθηκε ο Στρος Καν και τι συμφώνησε με την ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει ο Γάλλος δημοσιογράφος που έκανε τη συνέντευξη με τον επικεφαλής του ΔΝΤ.
ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ Α. ΚΑΡΙΠΙΔΗ, ΛΟΝΔΙΝΟ
Η συνέντευξη που έδωσε ο Ντομινίκ Στρος-Καν για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ που ασχολείται με τη ζωή και το έργο του έχει προκαλέσει έντονη φημολογία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το τι ακριβώς λέει για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τις φήμες, φαίνεται πως....
ο κ. Παπανδρέου γνώριζε από πολύ νωρίς την άσχημη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και είχε ζητήσει τη βοήθεια του διευθυντή του ΔΝΤ πριν ακόμη ρωτήσει την ΕΕ γι’ αυτό. Ο Γάλλος δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη από τον Στρος-Καν παραδέχεται ότι έχουν κοπεί αποσπάσματα της συνέντευξης που αφορούν την Ελλάδα, ενώ κάνει λόγο και για την πολύ καλή σχέση του διευθυντή του ΔΝΤ με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κ. Παπακωνσταντίνου για τον οποίο μιλά με πολύ κολακευτικά λόγια.
Κύριε Εσκουλάν, τι ακριβώς σας είπε ο κ. Στρος-Καν για τον Έλληνα πρωθυπουργό και την προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ;
Κύριε Καριπίδη, αυτό που μου είπε –πρέπει να σας επισημάνω πως δεν το έχουμε βάλει στο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί την Κυριακή– είναι πως μερικές μέρες μετά τη νίκη του κ. Παπανδρέου, ο Έλληνας πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Ντομινίκ Στρος-Καν και του είπε επί λέξη: «Είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και έχουνε πολύ σοβαρά προβλήματα. Νομίζεις πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα να μας βοηθήσει;».
Και τι του απάντησε ο διευθυντής του ΔΝΤ;
Του είπε πως «θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι η ΕΕ θα σας άφηνε να έρθετε σε μας». «Μην ανησυχείς για την Ευρώπη», του είπε ο Παπανδρέου. «Εγώ μπορώ να τους πείσω». Μερικές ημέρες αργότερα ο Παπανδρέου τηλεφώνησε ξανά στον Ντομινίκ Στρος-Καν και του είπε: «Είχες δίκιο, η ΕΕ δεν με αφήνει να ζητήσω τη βοήθειά σου». «Μετά μεσολάβησαν όλες αυτές οι δραματικές διαβουλεύσεις και τελικά η Ελλάδα κατέληξε στον μηχανισμό στήριξης πολύ καθυστερημένα», μου είπε ο κ. Στρος-Καν.
Αλήθεια, γιατί αυτό το σημείο το έχετε κόψει από το ντοκιμαντέρ της Κυριακής;
Για πρακτικούς λόγους. Το θέμα μας δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η ζωή και το έργο τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν. Κρίναμε ότι είχαμε πιο ενδιαφέροντα πράγματα να πούμε για τη ζωή του.
Σας είπε κάτι άλλο που δεν θα δούμε την Κυριακή;
Ναι. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν μας είπε πως αν η ΕΕ είχε δώσει το πράσινο φως στον Έλληνα πρωθυπουργό, όταν αυτός το ζήτησε για πρώτη φορά, η κατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα.
Κύριε Εσκουλάν, κυκλοφορεί η φήμη πως σας ζητήθηκε να κόψετε μέρος της συνέντευξης του διευθυντή του ΔΝΤ γιατί με τα λεγόμενά του θίγει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αληθεύει αυτό ή όχι;
Κύριε Καριπίδη, με κάθε ειλικρίνεια σας λέω πως όχι. Οι συνεργάτες του Ντομινίκ Στρος-Καν ήταν κύριοι. Δεν μου ζήτησαν να κόψω τίποτα από τη συνέντευξη, δεν επενέβησαν καθόλου στη διαδικασία.
Επίσης, πρέπει να σας πω πως κυκλοφορεί μια φήμη, σύμφωνα με την οποία ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη βοήθεια του κ. Στρος-Καν το Σεπτέμβριο του 2009, όταν ακόμη ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι αλήθεια αυτό; Σας είπε κάτι σχετικό ο κ. Στρος-Καν;
Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Προσωπικά δεν μου είπε τίποτα τέτοιο στη συνέντευξη.
Τι άλλο λέει ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν για την Ελλάδα το οποίο θα δούμε την Κυριακή στο ντοκιμαντέρ σας;
Λέει πως καταλαβαίνει γιατί οι Έλληνες είναι πολύ θυμωμένοι με το ΔΝΤ, αλλά πιστεύει πως αυτό είναι άδικο. «Αν είχαν καθυστερήσει να προσφύγουν στο ΔΝΤ δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη, τότε η κατάσταση για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη θα ήταν καταστροφική», τονίζει ο κ. Στρος-Καν. «Ξέρεις, οι Έλληνες», μου είπε «έχουν αναγάγει τη φοροδιαφυγή σε εθνικό σπορ. Μάλιστα, όσο πιο πλούσιος είσαι στην Ελλάδα τόσο λιγότερο φόρους πληρώνεις».
Είναι αλήθεια πως αναφέρεται και στον Έλληνα υπουργό οικονομικών, τον κ. Παπακωνσταντίνου;
Ναι και μάλιστα με πολύ κολακευτικά λόγια. Μου έδωσε να καταλάβω πως τον εκτιμά ιδιαίτερα. Λέει πως «ήταν πολύ γενναίο και δύσκολο αυτό που έκανε, το να προσφύγει δηλαδή στο ΔΝΤ». Μάλιστα, μου είπε χαρακτηριστικά: «Το πρωινό που αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθειά μας ήταν πολύ συγκινημένος, μια και γνώριζε ότι τα μέτρα που θα του ζητούσαμε να πάρει για τη χώρα του θα ήταν πολύ σκληρά».
Τη συνέντευξη πήρε ο Γάλλος δημοσιογράφος Νικολά Εσκουλάν για λογαριασμό του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού Canal+. Θα μεταδοθεί αυτή την Κυριακή, στις 12:45 τοπική ώρα, από την εκπομπή Dimanche+ ( Κυριακή + ). Η παραγωγή της εκπομπής ανήκει στην εταιρεία KMproductions. Τα «Επίκαιρα» επικοινώνησαν με τον Νικολά Εσκουλάν για να διευκρινίσουν το περιεχόμενο της συνέντευξης αναφορικά με τα όσα λέει ο κ. Στρος-Καν για την Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό.
http://peripatris.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου