5.6.11

Κλαούζεβιτς πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα


Ένα βιβλίο που γράφηκε 200 χρόνια πρίν, αλλά ακόμη και σήμερα θεωρείται αξεπέραστο στο είδος του.

Ο φον Κλαούζεβιτς θεωρεί οτι ο πόλεμος δεν είναι μόνον η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα αλλά αποτελεί μία κατ΄εξοχήν πολιτική πράξη.

Θεωρεί οτι η πολιτική παρουσιάζει τις περισσότερες ομοιότητες με τον πόλεμο απο οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, είναι "η μήτρα, μέσα στην οποία αναπτύσεται ο πόλεμος".
Στην προσπάθεια του να σκιαγραφήσει τα χαρακτηριστικά της στρατιωτικής ιδιοφυίας, ξεχωρίζει την θεωρία απο την πράξη, την επιστήμη απο την τέχνη:
" είναι λογικό να διατηρήσουμε αυτή την αφορμή διαχωρισμού και να ονομάσουμε τέχνη οτιδήποτε αποβλέπει σε μιά δημιουργική δύναμη και επιστήμη οτιδήποτε δεν προυποθέτει παρα μία γνώση ".

Όσον αφορά την τέχνη αναφέρει " η τέχνη αρχίζει κεί όπου ένας λογικός εξάγει μία σχέση, όπου παύουν οι συλλογισμοί που είναι αποτέλεσμα της αντίληψης, για να παραχωρήσουν τη θέση τους στην κρίση ".

Την τέχνη την θεωρεί ως ταλέντο και ορίζει οτι είναι εκείνη που καλείται να μετουσιώσει την θεωρία σε αποτέλεσμα : το ταλέντο είναι που κάνει την θεωρία αποτελεσματική.

Και πώς να μην χρειάζεται ταλέντο όταν καλείσαι να αποφασίσεις γρήγορα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, χωρίς να έχεις τον χρόνο και την δυνατότητα να ανατρέξεις στα εγχειρίδια που διδάχθηκες ?

Ενώ στον στρατό και πολύ περισσότερο στον πόλεμο, είναι τα αποτελέσματα που καθορίζουν την άνοδο του διοικητή στην ιεραρχία, στην πολιτική τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η ευφυία είναι στην πολιτική σοβαρό μειονέκτημα, απλά διότι ψηφίζουμε.
Για να ψηφίσουμε κάποιον πρέπει πρώτα να τον καταλαβαίνουμε.

Η ευφυία δεν είναι κατανοητή στον μέσο άνθρωπο.

Άρα οι πολιτικοί του σήμερα εξ΄ορισμού στερούνται ευφυίας και κατ΄επέκταση ταλέντου (δεν είναι τυχαίο οτι τα λαμπρότερα παραδείγματα πολιτικής ευφυίας δεν ανήλθαν στην εξουσία μέσω της διαδικασίας

Υπάρχει κάποιος που θεωρεί οτι η χώρα δεν βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου?

Υπάρχει κάποιος που θεωρεί οτι
η μία ήττα δεν διαδέχεται  την άλλη ?

Δεν είναι εντυπωσιακό οτι η πολιτική ηγεσία θέλει, αλλά δεν μπορεί ?

Δικαιολογίες δεν υπάρχουν, άλλωστε και να υπήρχαν δεν έχουν και καμμία αξία.

Πρέπει να γίνει κυβέρνηση συμμαχίας?

Μα 100 ατάλαντοι ενωμένοι δεν παράγουν ένα ταλέντο. 

Λύση υπάρχει, άς προσπαθήσουν να τη βρούν.




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου