κεφαλικός φόρος: αρσενικός πολυλεξικός όρος - φόρος κατά κεφαλή - φόρος που καταλογίζεται σε κάθε άτομο χωριστά, ανεξάρτητα από το εισόδημά του.
Κλείδωσαν τα νέα μέτρα του λεγόμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Διαβάζοντας κανείς αυτά τα μέτρα, μένει άναυδος.
Οι πρώτες λέξεις που ήρθαν στο μυαλό μου, ήταν οι λέξεις χαράτσι και κεφαλικός φόρος. Ανέτρεξα λοιπόν σ’ ένα από τα πολλά ηλεκτρονικά λεξικά που υπάρχουν ελεύθερα στο διαδίκτυο και σας παραθέτω παραπάνω, τις έννοιες των λέξεων αυτών.
Χωρίς δεύτερη σκέψη, η γενιά μου και οι γενιές που ακολουθούν, είναι καταδικασμένες.
Είναι καταδικασμένες, να ζήσουν σε συνθήκες που ταυτίζονται με την εποχή της τουρκοκρατίας.
Σε συνθήκες δηλαδή, στις οποίες είσαι αναγκασμένος να ζεις ως δούλος, στην ίδια σου την πατρίδα. Πως αλλιώς θα μπορούσε κανείς να περιγράψει την βαρβαρότητα και την αναλγησία των μέτρων αυτών;
Οι εγκέφαλοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης του μνημονίου και της εθνικής κατάθλιψης, έχουν βαλθεί, ν’ αποτελειώσουν, ακόμα και την γενιά εκείνη, που έχουμε μάθει να χαρακτηρίζουμε, ως γενιά των επτακοσίων ευρώ.
Πως θα γίνει αυτό; Σύμφωνα λοιπόν με τους υπεύθυνους – ανεύθυνους αυτούς ανθρώπους, στο εξής και για τέσσερα χρόνια, όλοι όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από οχτώ χιλιάδες ευρώ, θα πληρώνουν χαράτσι, κεφαλικό φόρο αν προτιμάτε, της τάξεως του 1 – 3%.
Πολύ απλά τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κρίνει, ότι τα επτακόσια ευρώ τον μήνα, αποτελούν ένδειξη αδικαιολόγητου πλουτισμού.
Ως εκ τούτου, είμαστε όλοι εμείς οι κατέχοντες πλούτο υποχρεωμένοι, να συνεισφέρουμε από τα υπέρογκα εισοδήματά μας αυτά, για την σωτηρία της πατρίδας.
Έχουμε τρελαθεί εντελώς ή μήπως είναι ιδέα μου;
Μήπως το συγκεκριμένο μέτρο, είναι επακόλουθο της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατούσε χθες σ’ όλη την χώρα, με αποτέλεσμα να επηρεάσει αρνητικά όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης που το υπέγραψαν;
Έχω την αίσθηση, ότι αυτό το μέτρο, ούτε δίκαιο είναι αλλά πολύ περισσότερο, δεν πιστεύω ότι έχει να δώσει και πολλά πράγματα στην ελληνική οικονομία.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διδάκτωρ οικονομίας για να καταλάβει την μεγάλη ζημιά που προκαλούν στην ψυχολογία ενός νέου ανθρώπου, τέτοιου είδους αποφάσεις.
Δεν είναι όμως η μεσοπρόθεσμη ζημιά που προκαλούν.
Την μακροπρόθεσμη ζημιά, την σκέφτηκε κανείς;
Αλήθεια, με τι όρεξη και με τι διάθεση ένας τριαντάρης σήμερα των επτακοσίων ευρώ, που θα δει τα εισοδήματά του να συρρικνώνονται περαιτέρω, θα κάνει όνειρα για το μέλλον του.
Για ποιόν λόγο αυτός ο τριαντάρης να μπει στην διαδικασία, ν’ αρχίσει να κάνει όνειρα για παντρειές και οικογένεια, όταν οι ίδιοι οι πολιτικοί του φωστήρες και ταγοί, του λένε ξεκάθαρα, ότι έχουν γραμμένα στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και τα όνειρά του αλλά και το φαινόμενο της υπογεννητικότητας που τέτοιες αποφάσεις, τροφοδοτούν.
Όχι τίποτα άλλο, να θυμίσω μόνο, ότι πριν είκοσι μήνες περίπου, κάποιοι κύριοι, μας έθεταν διλλήματα του στυλ, σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, μην το ξεχνάμε…
Κλείνοντας, επειδή δεν μ’ αρέσει να τα βλέπω όλα μαύρα, υπήρξαν και ευχάριστα νέα μέσα από την λαίλαπα αυτή των μέτρων!
Ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ύστερα από έναν τιτάνιο αγώνα προσωπικά του ιδίου του πρωθυπουργού, αποφύγαμε την τελευταία στιγμή, να περάσει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η σκέψη των εταίρων μας, για εφαρμογή του μέτρου του παιδομαζώματος…!
www.naoumis-nikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου