3.8.11

Γερμανός διοικητής πάνω από τον Jeffrey



A

Ο νέος διοικητής της Ελλάδας έρχεται στην Αθήνα και
από την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει καθήκοντα. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησε στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής να παραδώσει άνευ όρων τη χώρα στον εκλεκτό των Βρυξελλών. Η Ελλάδα αποκτά πλέον «καγκελάριο» με υπερεξουσίες, που θα λειτουργεί πάνω από τον Γιώργο Παπανδρέου, και «μίνι υπουργικό συμβούλιο» με ξένους τεχνοκράτες μπάστακες (κατά Σκανδαλίδη), που θα παίζουν man to man τους Ελληνες υπουργούς.

Το σχέδιο για περιορισμό της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας μπαίνει σε απόλυτη εφαρμογή στην προσπάθεια να προχωρήσει η «φιλετοποίηση» της χώρας και να ξεπουληθεί ο εθνικός πλούτος σε τιμή ευκαιρίας με τη μέθοδο fast track («ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε»). Δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι η συμφωνία των Βρυξελλών δεν είναι δανειακή σύμβαση, γι' αυτό και δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο, άρα δεν χρειάζεται να περάσει καν από τη Βουλή! Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα... γλιτώσει τις κινητοποιήσεις των αγανακτισμένων πολιτών και ταυτόχρονα θα αποφευχθούν νέοι κραδασμοί, διαγραφές και αποχωρήσεις βουλευτών, που θα αρνηθούν να ψηφίσουν μια ακόμη ύποπτη συμφωνία.

Το ωραίο είναι ότι η «υπερκυβέρνηση» που μας επιβάλλουν οι δάνειες δυνάμεις χαρακτηρίζεται δύναμη κρούσης (task force), όπως ακριβώς τα χτυπήματα από τις ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες που επιτίθενται κατά επιλεγμένων στόχων.

Τον ρόλο του «καγκελαρίου» αναλαμβάνει να παίξει ο Χορστ Ράιχενμπαχ, που θα δίνει απευθείας αναφορά στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και σε δεύτερο βαθμό στον επίτροπο Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με τις άνωθεν εντολές που του έχουν δοθεί ο κ. Ράιχενμπαχ και οι συνεργάτες του θα εισηγούνται στους υπουργούς τις πολιτικές τους, θα προτείνουν νόμους και ρυθμιστικά πλαίσια, θα προχωρούν σε διοικητικά μέτρα, ενώ καμία αλλαγή δεν θα γίνεται χωρίς την έγκριση της υπερκυβέρνησης. Ο ρόλος τους επίσης θα είναι ελεγκτικός, ενώ θα λειτουργεί ταυτόχρονα ως αλάρμ της ανώτατης μνημονιακής αρχής σε περίπτωση που η κυβέρνηση παρακούει τις εντολές.

Τέλος θα μπορεί να προτείνει και απολύσεις, καθώς μια ακόμη από τις αρμοδιότητες της ομάδας του θα είναι να καθορίζει το είδος της τεχνικής βοήθειας που χρειάζεται κάθε τομέας της δημόσιας διοίκησης, το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό, το κόστος για την παροχή τεχνικής βοήθειας, το αναμενόμενο αποτέλεσμα και τα χρονοδιαγράμματα.

Τα «διοικητήρια» θα είναι δύο, ένα στη Αθήνα και ένα στις Βρυξέλλες, ενώ σε αυτό της χώρας μας θα ενταχθούν όλοι οι κοινοτικοί που είναι αποσπασμένοι στην Ελλάδα και είναι τοποθετημένοι σε υπουργεία και οργανισμούς. Ο κ. Παπανδρέου έφτασε πλέον στο κατώτατο σκαλί της υποτέλειας. Αλλο δεν έχει...


Νίκος Ελευθερόγλου




Σουηδός και Βρετανός οι δύο βοηθοί του συνταξιούχου διπλωμάτη που θα αποφασίζει για εμάς χωρίς... εμάς


Και η Ελλάδα (έτσι όπως την κατάντησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) θέλει τον... Γερμανό της. Ο λόγος για τον Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της περίφημης Task Force, που συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή τεχνικής βοήθειας (την οποία ζήτησε με επιστολή του προς τον Ζ. Μπαρόζο ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου) προς την ελληνική κυβέρνηση και τον έλεγχο ασφαλώς της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τη χώρα μας.

Συνταξιούχος διπλωμάτης, με τριακονταετή πορεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου διετέλεσε ακόμα και γενικός διευθυντής (βαθμός τον οποίο θα διατηρεί και από τη νέα του θέση υπαγόμενος στη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού) σε θέματα προϋπολογισμού, ο 66χρονος μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη είναι στενός συνεργάτης του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θεωρείται άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του και άρα το κατάλληλο πρόσωπο στην... κατάλληλη θέση για να μεταφέρει στον επικεφαλής της επιτροπής την πραγματική εικόνα, όπως ακριβώς την αντιλαμβάνεται από την Αθήνα. Εδώ άλλωστε θα διατηρεί μόνιμα γραφείο, όπου λέγεται ότι θα γίνονται πλέον και οι συναντήσεις των εκπροσώπων της τρόικας με εκείνους των υπουργείων. Ο κ. Ράιχενμπαχ είναι νυμφευμένος, πατέρας τριών παιδιών και κατάγεται από το Κίελο. Εχει σπουδάσει μαθηματικά και είναι διδάκτωρ του εκεί πανεπιστημίου, ενώ έχει μάστερ στα Οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο του Καναδά.

Ο κ. Ράιχενμπαχ όμως δεν θα είναι ο μόνος που θα αναφέρεται στον αρμόδιο επίτροπο για τον κοινοτικό προϋπολογισμό (Ζανούζ Λεβαντόφσκι), στον συντονιστή της όλης προσπάθειας Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν, αλλά και τον εμπνευστή και ουσιαστικό επικεφαλής της, πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Δεύτερος και τρίτος κατά σειρά στην ιεραρχία της ομάδας που έρχεται να καπελώσει την ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνουν οι κ. Ντέιβιντ Ράιτ και Γιούργκεν Χόλμκβιστ, σύμβουλοι και οι δύο του κ. Μπαρόζο με εργασία στη διεύθυνση Ενιαίας Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θεωρούνται καλοί γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας. Ο Βρετανός Ντέιβιντ Ράιτ, γνωστός για τη «σκληράδα του» όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των έργων που αναλαμβάνει, αλλά και ο Σουηδός Γιούργκεν Χόλμκβιστ, έχουν ήδη αρχίσει τις επαφές με πρώην στελέχη της Κομισιόν προκειμένου να τα πείσουν να πλαισιώσουν την ομάδα εργασίας που θα εγκατασταθεί στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση η ομάδα που θα κυβερνά την κυβέρνηση έρχεται στην Ελλάδα στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα πρέπει να είναι σε θέση να υποβάλει την πρώτη της έκθεση στην επιτροπή το αργότερο ως τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή θα αφορά τα μέτρα για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς και συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα που θα τα συνοδεύει. Αντίστοιχες εκθέσεις θα συντάσσονται τουλάχιστον ανά τρίμηνο.




Ποιος είναι ο «κοινότυπος» Ελληνας στον οποίο θα αναφέρονται όλοι οι υπουργοί

Με επιστολή-εντολή του Γιώργου Παπανδρέου θα αναφέρονται στον Γιώργο Γλυνό, τον Ελληνα άνθρωπο του Μπαρόζο, οι υπουργοί.

Ο Γιώργος Γλυνός, που ήταν σύμβουλος του Κώστα Σημίτη όταν ήταν υπουργός Οικονομικών και εφάρμοζε το πρόγραμμα λιτότητας, θα επιλέξει μόνος του τα μέλη της ομάδας του, η οποία θα έχει παράλληλο ρόλο με αυτόν της ευρωπαϊκής «δύναμης κρούσης».

Πρόκειται για τον άνθρωπο-σύνδεσμο με το γραφείο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που θα συντονίζει -κατόπιν σχετικού αιτήματος του ίδιου του προέδρου της Ε.Ε.- τις προσπάθειες μεταξύ Κομισιόν και ελληνικής κυβέρνησης για την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Ο ίδιος πάντως, αν και τεχνοκράτης, αναλαμβάνει στην πραγματικότητα χρέη υπερυπουργού, καθώς θα διαθέτει αυτονομία στις κινήσεις του, δίνοντας από κοινού με τον Γερμανό Χορστ Ράιχενμπαχ το τελικό ok σε όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις που άπτονται του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Χαρακτηριστική της «εξουσίας» που θα έχει ο κ. Γλυνός είναι η επιστολή που απέστειλε σε υπουργούς του ο πρωθυπουργός, ζητώντας τους να προσδιορίσουν σε ποιους τομείς χρειάζονται τεχνική βοήθεια -πιθανόν και από πού, αφού μελετήσουν τις «καλές πρακτικές» άλλων χωρών- και να τους αναφέρουν στον κ. Γλυνό, με τον οποίο θα συνεργάζονται στο εξής για την παροχή αυτής της βοήθειας. Ακριβώς σε αυτό το «καπέλωμα» αναμένεται να αντιδράσουν πολλοί υπουργοί (ήδη σε παλιότερη συνέντευξή του ο Κ. Σκανδαλίδης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί επιτηρητή στο υπουργείο του), με τον Γ. Παπανδρέου πάντως να φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει. Στην πλειονότητά τους άλλωστε οι υπουργοί, ποιούμενοι την ανάγκη φιλοτιμία, διάκεινται πλέον «θετικά» στην προοπτική -τουλάχιστον δημοσίως-, βρίσκοντας μάλιστα και θετικά στην παροχή τεχνικής βοήθειας χωρίς κόστος, αντί του να πληρώνονται σύμβουλοι για τον ίδιο λόγο. Βαφτίζουν δε το «καπέλωμα» «ανταλλαγή εμπειριών», τις εντολές «συμβουλές» και τον έλεγχο κάτι το «αναγκαίο».

Ο 60χρονος Γιώργος Γλυνός, «αντιστασιακός φοιτητής» την περίοδο της δικτατορίας, υπήρξε συμμέτοχος στις διεργασίες που οδήγησαν από την ΕΟΚ του 1981 στην ΟΝΕ του 1999 και στο ευρώ του 2001. Ειναι εκ των συντακτών της Συνθήκης του Μάαστριχτ, υπήρξε μέλος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες στις δύο ελληνικές προεδρίες τη δεκαετία του '80 και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, όταν ως υπουργός Οικονομίας εφάρμοζε το σχέδιο λιτότητας το διάστημα 1985-1987. Αργότερα διατέλεσε σύμβουλος της πρώτης Ελληνίδας επιτρόπου Βάσως Παπανδρέου και στη συνέχεια στενός συνεργάτης της έτερης επιτρόπου, Αννας Διαμαντοπούλου. Ηταν η εποχή που γνώρισε τον Ολι Ρεν, με τον οποίο διατηρεί έκτοτε φιλικές σχέσεις.

DIMOKRATIANEWS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου