24.12.11

ΈΞΩ ΟΙ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ!


  Για όσους δεν το ξέρουν στην Κύπρο εκτός από τουρκική κατοχή υπάρχει και αγγλική…
«Η Βρετανία θα διατηρήσει και τις δύο στρατιωτικές βάσεις που έχει στην Κύπρο, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χάμοντ μετά την αξιολόγηση της λειτουργίας τους. Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, ο Χάμοντ επιβεβαίωσε τη «σταθερή δέσμευση» της Βρετανίας στις βάσεις: «Οι βάσεις βρίσκονται σε μια περιοχή γεωπολιτικής σημασίας και ψηλής προτεραιότητας μακροπρόθεσμα για τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων.
“Κατάλοιπο της αποικιοκρατίας και του Ψυχρού Πολέμου, οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο σήμερα αποτελούν το μακρύ χέρι της εξωτερικής πολιτικής του Foreign Office, καθώς και το αποκούμπι για την στρατιωτική μηχανή του Ηνωμένου Βασιλείου προς τις θερμές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και τις Μέσης Ανατολής. Οι Βρετανικές Βάσεις έμειναν στο νησί κατόπιν των συμφωνιών εγκαθίδρυσης της Ζυρίχης-Λονδίνου…”

Κατάλοιπο της αποικιοκρατίας και του Ψυχρού Πολέμου, οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο σήμερα αποτελούν το μακρύ χέρι της εξωτερικής πολιτικής του Foreign Office, καθώς και το αποκούμπι για την στρατιωτική μηχανή του Ηνωμένου Βασιλείου προς τις θερμές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και τις Μέσης Ανατολής. Οι Βρετανικές Βάσεις έμειναν στο νησί κατόπιν των συμφωνιών εγκαθίδρυσης της Ζυρίχης-Λονδίνου και χρησιμοποιήθηκαν έκτοτε ως κατασκοπευτικές βάσεις κατά της Σοβιετικής Ένωσης από Βρετανούς αλλά και Αμερικάνους. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως χώρος εκπαιδεύσεως για τα Βρετανικά στρατεύματα, ενώ υπήρχαν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως στις βάσεις είχαν αποθηκευτεί πυρηνικά στρατηγικά όπλα τα οποία θα χρησιμοποιούνταν σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου μεταξύ των δύο συνασπισμών.Οι Βάσεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου όχι μόνο δεν έχασαν σημασία τους αλλά αναβαθμίστηκαν περαιτέρω λόγω των δυσεπίλυτων προβλημάτων της Μέσης Ανατολής και των επεμβάσεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αποτέλεσε άλλωστε ακόμα μία αφορμή για την διατήρηση των Αγγλοαμερικανικών βάσεων ανά τον κόσμο.Η διατήρηση των αγγλικών βάσεων στο νησί απετέλεσε από πολύ νωρίς τον στόχο των Ελλήνων του νησιού, κυρίως των Εθνικιστών και των κομμουνιστών, για διαφορετικούς λόγους βέβαια, με διαδηλώσεις εναντίον της διατήρησής τους στο νησί.

Άλλωστε οι ίδιοι οι Βρετανοί προσπάθησαν μέσω του σχεδίου Ανάν, να διασφαλίσουν εσαεί την παραμονή των Βάσεών τους στην Κύπρο, προσπαθώντας να αποκομίσουν και μερίδιο από τον υποθαλάσσιο πλούτο της πατρίδας μας. Δεν ξεχνάμε πως το σχέδιο Ανάν προνοούσε πως οι Αγγλικές Βάσεις όχι μόνο θα ήταν κυρίαρχες αλλά θα αποκτούσαν και χωρικά ύδατα, άρα και δικαίωμα για ΑΟΖ.
Ευτυχώς ο Ελληνισμός της Κύπρου τότε κατάφερε και απέρριψε το καταστροφικό σχέδιο Ανάν και συνεπακόλουθα τις ρήτρες για τις αγγλικές βάσεις και έτσι σήμερα μπορούμε και μιλάμε για το δώρο της φύσης, το οποίο ελπίζουμε να αναπτερώσει την οικονομία μας.
Οι βάσεις όμως παραμένουν και πληγώνουν την γη μας, χωρίς να διαφαίνεται η οποιαδήποτε πρόθεση από την Βρετανία να τις παραχωρήσει στο νησί. 
Άλλωστε το Στέμμα έχει παράδοση στην μη παράδοση περιοχών με στρατηγική σημασία όπως για παράδειγμα το Γιβραλτάρ, το οποίο κατέχεται από τις βρετανικές δυνάμεις από το 1704!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου