10.1.12

Τουρκική ναυτική βάση στη Λιβύη…


Η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε από το τουρκικό Ναυτικό να αναλάβει την αναδιοργάνωση και το κτίσιμο εξ αρχής του λιβυκού Ναυτικού και σε αντάλλαγμα προσφέρει τουλάχιστον μία βάση στην περιοχή της Βεγγάζης, ακριβώς απέναντι από την Κρήτη και τις περιοχές όπου κρύβουν τα χρυσοφόρα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Άγκυρα, όπως αναφέρουν πηγές του ΝΑΤΟ, δέχθηκε ασμένως της λιβυκή πρόταση και ένα πρώτο μεγάλο κλιμάκιο Τούρκων αξιωματικών, μηχανικών και ειδικών οπλικών συστημάτων θα ταξιδέψει μέχρι το Πάσχα στην Βεγγάζη. Αυτονόητο είναι ότι ανοίγεται και μια τεράστια αγορά για την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Θα είναι η δεύτερη βάση που θα αποκτήσει το τουρκικό Ναυτικό μετά την βάση της Αλβανίας και θα έχει ολοκληρώσει την περικύκλωση της χώρας και από το Νότο μετά τον Βορρά και τα πολύ σοβαρά στρατηγικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η βάση της Αλβανίας στον ανεφοδιασμό των τουρκικών υποβρυχίων που δρουν σε Ιόνιο και Αδριατική.
Οι τουρκολιβυκές σχέσεις έγιναν πολύ στενές μετά την μπλόφα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάρτιο, όταν αρνούντο να δώσουν το “πράσινο φως” για επέμβαση της Συμμαχίας στην βορειοαφρικανική χώρα πριν πάρουν όλες τις εγγυήσεις ότι μεταπολεμικά η Λιβύη στα έδινε τις αναγκαίες αντιπαροχές στην Τουρκία. Έτσι και έγινε. Μόνο τυχαίο δεν ήταν η αποστολή του Α. Νταβούτογλου, μεσούντος του πολέμου στην Βεγγάζη για συζητήσεις με την μεταβατική κυβέρνηση των τότε ανταρτών.
Η πρόσφατη αρνητική για την Ελλάδα τοποθέτηση της Αιγύπτου για την ελληνική ΑΟΖ και το Καστελόριζο καθώς και η συγκεκριμένη ειδική σχέση που τείνει να δημιουργηθεί μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας αποδεικνύει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα στρατηγικό σχέδιο για την δημιουργία προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών με τις οποίες η χώρας μας μοιράζεται θαλάσσια σύνορα, ώστε να εξουδετερωθεί οποιαδήποτε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων της ΑΟΖ.
Στα νότια της Κρήτης περιπολεί πλέον σχεδόν μόνιμα ένας αριθμός τουρκικών φρεγατών MEKO-200HN και O.H.Perry, όπως επίσης από εκεί περνούν τα υποβρύχια που ανεφοδιάζονται στην Αλβανία. Εφεξής θα έχουν νέα βάση ανεφοδιασμού και στην Βεγγάζη, αλλά και μια χώρα της οποία το Ναυτικό θα έχει κτιστεί εξ αρχής από την Τουρκία, με ότι αυτό συνεπάγεται ως στρατηγικός αντιπερισπασμός… [Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου