Μερικοί οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι οικονομικές συνέπειες για την Ευρώπη θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά δυσαρεστες αν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ.
Αλλά η Αrianna Ηuffington, πρόεδρος και αρχισυντάκτης του AOL Ηuffington Post Media Group, δήλωσε ότι για την Ελλάδα θα είναι καλύτερα χωρίς το ευρώ και την αναγκαστική λιτότητα που αυτή συνεπάγεται.
Η Ηuffington η οποία μεγαλωσε στην Ελλάδα, δήλωσε το Σάββατο, ότι αν η Ελλάδα παραμεινει στο ευρώ,θα είναι υποχρεωμένη από τους ευρωπαίους ηγέτες να συνεχίσει να περικόπτει δραστικά τον προϋπολογισμό και θα οδηγηθει σε επίμονη υψηλή ανεργία και κοινωνικές αναταραχές.
Σήμερα, το ποσοστό ανεργίας της νεολαιας στην Ελλάδα είναι περισσότερο από 40 τοις εκατό, ενω έχει υπάρξει σημαντική αναταραχή από διαδηλωσεις και διαμαρτυρίες.
Τόνισε ότι τα μέτρα λιτότητας δεν βοηθούν την οικονομία να αυξηθει η τον προϋπολογισμό να ισοσκεληθει.
"Πιστεύω ότι μια σωστη ηγεσία χωρίς το ευρώ θα δώσει στην Ελλάδα την ευελιξία που χρειάζεται πράγματι.
Να αναπτυχθει η οικονομία και όχι απλώς να συνεχισει να αμυνεται με μέτρα λιτότητος, που έχουν όντως ληφθεί.
Είναι απείρως πιο δύσκολο να ισοσκεληθει ο προϋπολογισμος επειδή τα έσοδα που προκύπτουν έχουν μειωθεί τόσο πολύ", η Ηuffington δήλωσε.
"Δεν υπάρχουν πραγματικά καλες λύσεις, αλλά η ανησυχία μου είναι ότι, αν η Ελλάδα παραμεινει στην ευρωζώνη, η προτεραιότητα θα δοθει σε μέτρα λιτότητας," ανέφερε.
Πολλοί ανησυχούν ότι αν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ, η ευρωζώνη θα διασπαστεί και θα βυθιστεί σε μια βαθιά ύφεση διότι το κόστος δανεισμού για άλλες χώρες της ευρωζώνης θα καταστεί μη βιώσιμο.
Σε αυτό το σενάριο, αυτές οι χώρες θα αναγκαστουν να αφήσουν το ευρώ, και οι μεγάλες τράπεζες που κατέχουν μεγαλο ποσοστο χρέους θα χρεωκοπησουν.
Η κρίση έχει ήδη εξαπλωθεί από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Το κόστος δανεισμού για την Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπης, και της Ισπανίας έχει καταστεί μη βιώσιμο.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αναγκασει την Ελλάδα να μειωσει τον προϋπολογισμο με ανταλλαγμα δάνεια για την πρόληψη μιας αιφνίδιας χρεωκοπιας.
Ομως το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει αυξηθεί 15 τοις εκατό λογω των μέτρων λιτότητος, δεδομένου ότι φορολογικα εσόδα μειωθηκαν.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν στα τέλη Οκτωβρίου να αναγκασουν τις τραπεζες να δεχθούν ένα 50% ψαλιδι στο ελληνικο χρέος, αλλά μερικοί οικονομολόγοι αναφέρουν ότι το 50% δεν είναι αρκετό, καθως η οικονομια στην Ελλάδα συρρικνώνεται περισσότερο από πέντε τοις εκατό ανά έτος.
Οι Ελληνες θα μπορούσαν να βρουν ελκυστικό το να εγκαταλείψουν το ευρώ και να συνεχίσουν τις δικές τους πολιτικές και να κάνουν τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικες σε φθηνότερο νόμισμα.
Αλλά με μια τέτοια κίνηση, το ελληνικο τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αναγκαστεί να λειτουργεί ένα ισορροπημένο προϋπολογισμό, να λαβει αναγκαστικα μέτρα λιτότητος, εφόσον οι διεθνείς επενδυτές μπορεί να αρνηουν δανεισμό στην Ελλάδα μετά την έξοδο από το ευρώ.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναγκασαν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Γεώργιο Παπανδρέου να παραιτηθεί το Νοέμβρη οταν ανεκοινωσε ότι θα διεξάγει δημοψήφισμα για την αποδοχη ή απορριψη των τελευταίων ευρωπαικων πολιτικων συνταγων για την Ελλάδα.
Ο νεος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, χαρακτήρισε την παραμονη στην ευρωζώνη της Ελλάδος ως "μόνο επιλογή."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου