10.4.13

Η Ελλάδα ως εργαστήριο: τα πειραματόζωα της κρίσης


Blogo.it

Το μαζικό πείραμα συνεχίζεται: φοιτητές απ' όλο τον κόσμο πηγαίνουν επί τόπου για να μελετήσουν την ελληνική καταστροφή, γράφει στην εισαγωγή του το σημερινό άρθρο του ιταλικού ενημερωτικού σάιτ για την κρίση, με την υπογραφή της Ντέμπορα Μπίλι:

Άστεγος ξαπλωμένος σε πεζοδρόμιο της οδού Ακαδημίας στην Αθήνα.
Παρακολουθούμε την περίπτωση της Ελλάδας από την αρχή της εμφάνισης της κρίσης. Ενώ ο ευρύτερος Τύπος ενδιαφέρεται για τις πολιτικές και οικονομικές πλευρές, εμείς προσπαθούμε να ρίχνουμε φως στις συνέπειες των ανόητων ευρωπαϊκών επιλογών πάνω στην καθημερινή ζωή των πολιτών αυτής της δυστυχισμένης χώρας.

Και από την αρχή, η αίσθηση ήταν ότι πρόκειται για ένα γιγάντιο μαζικό πείραμα: ίσως για να δουν μέχρι ποιου σημείου ένας ολόκληρος πληθυσμός θα μπορούσε να στερηθεί τα πάντα μέσα σε λίγους μήνες, μέχρι ν' αντιδράσει. Ή ίσως για να εφαρμόσουν συγκεκριμένα σενάρια και να τα μελετήσουν πριν τα εφαρμόσουν σε μεγάλη κλίμακα. Φαντασιώσεις συνωμοσίας, σίγουρα, αφού κανένας δεν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως ινδικό χοιρίδιο.
Παρότι στην πραγματικότητα, όπως πολλές φαντασιώσεις συνωμοσίας, είναι μια καθησυχαστική θεωρία: όντως, πολύ πιο τρομακτική θα ήταν η ιδέα ότι όλο αυτό συνέβη από ένα μείγμα ανικανότητας, απληστίας και αδιαφορίας, ένα μείγμα δηλαδή που θα μπορούσε να δημιουργηθεί αναπάντεχα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος.
Επιβεβαιώνοντας λοιπόν ότι δεν πρόκειται για ένα μαζικό πείραμα, μαθαίνουμε με κάποια έκπληξη αυτό που μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο France-Presse: Φοιτητές απ' όλον τον κόσμο συναντώνται αυτή την Άνοιξη, στην Αθήνα για να αφοσιωθούν στην επιτόπια μελέτη η οποία οργανώθηκε από αξιόλογα πανεπιστήμια στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Προωθούν την παρατήρηση επί τόπου της ελληνικής οικονομικής κρίσης, σε μια χώρα που έχει γίνει παράδειγμα για την Οικονομία, τις Πολιτικές Επιστήμες και τη Δημοσιογραφία.
Απόσπασμα του δημοσιεύματος του ιταλικού μπλογκ.
Απόσπασμα του δημοσιεύματος του ιταλικού μπλογκ.
Αχα! "Έρευνες επί τόπου", "συμμετοχική παρατήρηση", ξαναθυμάμαι τις σπουδές μου στην Ανθρωπολογία. Τι λέμε; Ότι δεν είναι αλήθεια, ότι πρόκειται για ένα τεράστιο πραγματικό εργαστήριο όπου εξετάζονται τα αποτελέσματα πάνω σε έναν δυτικό πολιτισμό, της επιστροφής πενήντα χρόνια πίσω μέσα σε διάστημα λίγων μηνών; Ποιος ξέρει τι θα γράψουν οι φοιτητές στις πτυχιακές τους εργασίες, επιστρέφοντας στην ασφάλεια του σπιτιού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου