20.4.13

Αλέξανδρος Κορυζής ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ. ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ.


Ο τραπεζίτης που εγινε πρωθυπουργος.

Ειχε το τελος του Ιωαννη Μεταξα.


Αλέξανδρος Κορυζής: Τραπεζίτης και πολιτικός, διορισμένος πρωθυπουργός.
Γεννήθηκε το 1885 στον Πόρο.  Το 1903 διορίσθηκε στην Εθνική Τράπεζα, ενώ παράλληλα σπούδαζε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους ως έφεδρος ανθυπολοχαγός και τιμήθηκε για τη δράση του. Μετά την αφυπηρέτησή του ανήλθε ταχέως τα κλιμάκια της Εθνικής Τράπεζας και το 1921 έφθασε στο βαθμό του οργανωτικού διευθυντή. Με την ιδιότητά του αυτή διατέλεσε οικονομικός σύμβουλος του Ύπατου Αρμοστή στη Σμύρνη Αριστείδη Στεργιάδη και οργάνωσε το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη μικρασιατική πόλη.

 Μετά τη δολοφονια του Ιωάννη Μεταξά (29 Ιανουαρίου 1941) κι ενώ η χώρα βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ιταλία, διορίστηκε πρωθυπουργός από τον βασιλιά Γεώργιο Β', με εισήγηση του ισχυρού άνδρα του καθεστώτος Κωνσταντίνου Μανιαδάκη.
Παράλληλα, ανέλαβε τα Υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας, Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας, όπως και ο προκάτοχός του. Κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του στην πρωθυπουργία αντιμετώπισε με επιτυχία την εαρινή επίθεση των Ιταλών (9 Μαρτίου 1941) και είπε το δεύτερο ΟΧΙ, αυτή τη φορά στους Γερμανούς (6 Απριλίου 1941).
Ο Χιτλερ δεν επεδιωκε  πολεμο με την Ελλαδα. Δεν τον συνεφερε. Ηθελε να τον αποφυγει.
Τον εμπλοκη των Γερμανων στα Βαλκανια  επεδιωξαν και πετυχαν οι Αγγλοι για να δημιουργησουν αντιπερισπασμο  στους Γερμανους.
Εφεραν χωρις τη συμφωνια της Ελληνικης κυβερνησεως κι εκαναν προγεφυρωμα στη Θεσσαλονικη στρατευματα απο αλλες υποτελεις χωρες Αυστραλους, Νεοζηλανδους και Ινδους. Ηταν σοβαρη απειλη για τον Αξονα.
 Στις 18 Απριλίου 1941 συγκλήθηκε σύσκεψη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» (όπου η έδρα τότε της κυβερνήσεως) για να εκτιμηθεί η πολεμική κατάσταση κι ενώ φαινόταν θέμα ωρών, αν όχι ολίγων ημερών, η διάσπαση του μετώπου από τους Γερμανούς.
Ο Κορυζής προσφέρθηκε να παραιτηθεί και είχε μια έντονη συζήτηση με τον αγγλοδουλο  βασιλιά Γεωργιο.
 Ξαφνικά σηκώθηκε και αποχώρησε από τη σύσκεψη.
Κατευθύνθηκε στην οικία του, που βρισκόταν στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και κλείστηκε στο γραφείο του. Λίγα λεπτά αργότερα κατέφθασε στο σπίτι του ο διάδοχος Παύλος με εντολή του πατέρα του.
Ο Παυλος ειπε οτι δεν πρόλαβε να χαιρετίσει τη σύζυγό του Κορυζη στο κατώφλι του σπιτιού του και ακούστηκε ο πυροβολισμός.
 Οι αγγλοδουλοι πολιτικοι ισχυριζονται οτι ο πρωθυπουργος Κορυζης αυτοκτονησε.
Το ιδιο και ο διορισμενος απο τους Εγγλεζους κατακτητες βασιληας.
Ανεξαρτητοι παρατηρητες πιστευουν το αντιθετο.
Ηταν η δευτερη δολοφονια Ελληνος πρωθυπουργου μετα εκεινη με την περιφημη πορτοκαλαδα του Ιωαννη Μεταξα.
 Εντος τριων μηνων εθανατωθησαν δυο πρωθυπουργοι γιατι διεφωνησαν με την αγγλικη δυναμη κατοχης.
Οι Αγγλοι θελανε πολεμο με τους Γερμανους. Οποιος διαφωνουσε πεθαινε ξαφνικα.
 Και ο κοσμος ηταν υποψιασμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου