28.6.13

Το 20% των τσιγάρων που καπνίζονται στην Ελλάδα είναι λαθραία

Απιστευτα τα κερδη των λαθρεμπορων. 

 Τσιγαρα πωλουνται ελευθερα πλεον μεσω λαθρομεταναστων οι οποιοι τα διανεμουν ατιμωρητα ακομη και στα καφενεια χωρις κανεις να ενδιαφερεται!

  Τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των φόρων παρατηρείται αύξηση της χρήσης λαθραίων τσιγάρων στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, παρά τη σταδιακή και συνεχή μείωση του καπνίσματος, όπως επισημαίνεται σε σχετική μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
  Το ΚΕΠΕ επικαλείται έρευνα της AC Nielsen στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2013, με βάση την οποία εκτιμάται ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων καταλαμβάνει το 18,6% της συνολικής κατανάλωσης, σε σύγκριση με το 7,3% στο τέλος του 2010.
  Συνέπεια αυτής της πρακτικής είναι να μειώνονται ανάλογα και τα κρατικά έσοδα καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών από 3,04 δισ. ευρώ το 2011 μειώθηκαν στα 2,71 δισ. ευρώ το 2012, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 11%.
  Το ΚΕΠΕ καταγράφει και τη σχετική διεθνή βιβλιογραφία σύμφωνα με την οποία, το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων κοστίζει στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο διαφυγόντα έσοδα αξίας άνω των 30 δισ. ευρώ (Bloomberg, Initiative to ReduceTobacco Use, 2009). Μόνο στην Ευρώπη, οι απώλειες εσόδων το 2012 έφθασαν τα 12,5 δισ. ευρώ (KPMG, Project Star, 2013).
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου