Περί τις 85.000 προσλήψεις -το 10% από τις 850.000 που έγιναν από το 2004 μέχρι σήμερα- πραγματοποιήθηκαν με δικαιολογητικά που δεν ελέγχθηκαν ποτέ από το ΑΣΕΠ, υποστήριξε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος
Χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο την τελευταία εικοσαετία έγιναν με πλαστά στοιχεία ή με δικαιολογητικά που δεν ελέγχθηκαν από το ΑΣΕΠ. Την εντυπωσιακή αυτή καταγγελία έκανε χθες το πρωί, μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος είπε επίσης ότι δεν αποκλείεται το 10% από τις 850.000 προσλήψεις στο Δημόσιο που έγιναν την περίοδο 2004-2009, δηλαδή 85.000, να είναι με πλαστά δικαιολογητικά. Ο υπουργός επισήμανε ότι το ΑΣΕΠ δεν μπορούσε να κάνει τους ελέγχους, «ήταν αδύνατον» όπως τόνισε, ενώ ανέφερε ότι ελέγχους έκαναν οι φορείς που πραγματοποιούσαν τους διαγωνισμούς και τις προσλήψεις.
«Οταν Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει, τότε δεν κάνει ποτέ καλή δουλειά, όλα πάνε καλά», είπε με νόημα.
«Το ΑΣΕΠ δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει ελέγχους. Οι φορείς έκαναν τις προσλήψεις με κριτήρια ΑΣΕΠ. Σε τόσο μεγάλο αριθμό ήταν αδύνατο να κάνει τον έλεγχο. Τους διαγωνισμούς που έκαναν δήμοι, νομαρχίες, διάφοροι φορείς, γίνονταν με κριτήρια ΑΣΕΠ», επανέλαβε. Παράλληλα, έδωσε κι ένα εξίσου εντυπωσιακό στοιχείο, ότι από το 1993 προσελήφθησαν δύο εκατομμύρια. «Για να προσληφθείς, για παράδειγμα, χρειάζεται πιστοποιητικό χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, απολυτήριο Λυκείου, ξένων γλωσσών, στρατού, όλο αυτό το σύστημα πρέπει να ελεγχθεί. Περίπου 10% είναι πλαστά. Από το 1993 μέχρι σήμερα έχουν διοριστεί δύο εκατομμύρια. Πιθανόν το 10% να έχει πλαστά στοιχεία». Αναφερόμενος και στα ξενόγλωσσα πιστοποιητικά, σημείωσε ότι «κάποιοι φρόντισαν με μια φωτιά στο ΔΙΚΑΤΣΑ να εξαφανίσουν τα αποδεικτικά στοιχεία. Δεν καταλογίζω δόλο, αλλά έγιναν», πρόσθεσε.
Ξένα πτυχία
Ερωτηθείς εάν έχουν επικοινωνήσει με τα ινστιτούτα που πιστοποιούσαν τα πτυχία ξένων γλωσσών, είπε ότι «έχουν πει αδρά ότι όλο αυτό το σύστημα και όλα αυτά τα πιστοποιητικά που έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός που έχουν εκδοθεί από αυτά τα ινστιτούτα σε σχέση με τον αριθμό που χρησιμοποιήθηκε. Τα πλαστά πιστεύω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό».
Για να ελεγχθούν όλα τα πιστοποιητικά των δημοσίων υπαλλήλων είναι μια τεράστια διαδικασία και χρειάζεται οργάνωση, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, και σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει από την αρχή ένας επανέλεγχος και γι' αυτό πρέπει να βρούμε τον τρόπο». «Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε οργανωμένα. Θα πρέπει να δούμε τι ζητάγαμε το '95, ποιοι νόμοι αναμορφώθηκαν... πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας οργανωμένα. Αν επεκταθεί, αν ψάξουμε, αν κάνουμε εις βάθος έλεγχο όλων των ανθρώπων δυστυχώς θα αποδειχθεί μετά λύπης μου όλο αυτό... μπορεί να είναι και πάνω από 100.000».
Και ενδεικτικά ανέφερε ένα παράδειγμα: «Οι διευθυντές του υπουργείου Εσωτερικών έχουν στείλει για τέταρτη φορά στους διευθυντές και τμηματάρχες των τμημάτων και ζητούν να ελεγχθούν τα στοιχεία όλων των υπαλλήλων. Και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν απαντήσεις».