Ενα παλαιο ενδιαφερον αρθρο για το συμφωνο συμβιωσης και την επιπολαιοτητα οσων το απεδεχθησαν απο το ΕΘΝΟΣ «E» 29/5/2010
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ λέει ότι τον έκαναν στο πόδι κι είναι ελλειμματικός, καθώς δεν έχουν ενταχθεί στη νομοθεσία μια σειρά από επιμέρους πράξεις
Το Σύμφωνο Συμβίωσης και ο γάμος... απέχουν όσο και η μέρα με τη νύχτα!
Προσφάτως το διαπίστωσαν αυτό και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας με τη σύζυγό του, από τους πρώτους που θέλησαν να ενώσουν τη ζωή τους με τα δεσμά του Συμφώνου: Οταν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ανοίξει οικογενειακή μερίδα για να εγγράψει το νεογέννητο γιο του, διαπίστωσε ότι οι «οικογενειακές μερίδες» είναι ατομικές...
Μέχρι να πάει όμως ο μικρός Παύλος Τσίπρας στο νηπιαγωγείο, όπου θα χρειαστεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό, όσοι πολίτες τίμησαν με την υπογραφή τους το Σύμφωνο Συμβίωσης πιστεύουν ότι θα έχει λυθεί το πρόβλημα.
Η φορολογική και κοινωνικοασφαλιστική εξομοίωση, που «ευαγγελιζόταν» ο νόμος του Συμφώνου Συμβίωσης, στην πράξη δεν υπάρχει.
Οι οικογένειες που προκύπτουν μετά από τη σύναψή του δεν μπορούν να κάνουν κοινή φορολογική δήλωση, δεν μπορούν να ανοίξουν οικογενειακή μερίδα και δεν μπορεί ο ένας «σύζυγος» να καλύψει ασφαλιστικά τον άλλο, όταν ο δεύτερος δεν έχει ασφάλιση.
Αρα η έγγαμη συμβίωση και αυτή που προκύπτει μετά τη Συμφωνία Συμβίωσης κάθε άλλο παρά ισότιμες είναι.
Οι νομικοί χαρακτηρίζουν τον νόμο ατελή και οι πολίτες «δώρον άδωρον», γι’ αυτό δύο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου τα ζευγάρια που έχουν επιλέξει αυτήν τη μορφή νομικής κατοχύρωσης της σχέσης τους δεν ξεπερνούν τα 200 με 300 σε όλη τη χώρα. Και όσα το έχουν κάνει αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο και άλλους φορείς, ώστε μάλλον το έχουν μετανιώσει!
«Το βασικό πρόβλημα με το Σύμφωνο είναι ότι δεν ενέταξε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που καλύπτονται από την έγγαμη συμβίωση στη νομοθεσία του.
Ηταν λειψός από τη φύση του. Τον έκαναν στο πόδι...», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας:
«Δεν είδαμε ούτε εμείς ούτε κανείς άλλος ότι έχει ελλείμματα κι ότι δεν έχουν ενταχθεί στη νομοθεσία μια σειρά από επιμέρους πράξεις.
Για παράδειγμα, πήγε προχθές η Μπέττυ στην εφορία, για να ρωτήσει εάν θα κάνουμε κοινή φορολογική δήλωση.
Τη ρώτησαν «είστε παντρεμένη;» και λέει «όχι, έχω Σύμφωνο Συμβίωσης»... κι εκεί έμειναν άναυδοι, δεν είχαν ιδέα, δεν γνώριζαν τι να της απαντήσουν».
Αλήθεια, τώρα που γεννήθηκε το παιδί σας, τι έγινε;
«Δεν μπορούμε να ανοίξουμε κοινή οικογενειακή μερίδα, το παιδί, δηλαδή, θα είναι ή στη δική μου μερίδα ή στης συντρόφου μου, γιατί στο ληξιαρχείο δεν έχουν πάρει τη νομολογία στα χέρια τους για να κάνουν χρήση».
Υπάρχει ανισότητα και στην κοινωνική ασφάλιση;
«Αυτό είναι ένα τρίτο ζήτημα που προκύπτει, εμένα βεβαίως δεν μου δημιουργεί πρόβλημα γιατί εγώ και η σύντροφός μου έχουμε το ίδιο ταμείο, εάν όμως δεν είχαμε το ίδιο ταμείο και ήταν αναγκαίο να καλυφθεί για ένα χρονικό διάστημα από μένα, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Εάν ήμασταν παντρεμένοι με πολιτικό γάμο θα είχαμε αυτήν τη δυνατότητα, με το Σύμφωνο δεν την έχουμε.
Επίσης, πρόσφατα έφθασε σε εμάς και η καταγγελία άνεργης εγκύου προς το ΙΚΑ για άρνηση χορήγησης βιβλιαρίου ασθενείας έμμεσα ασφαλισμένης ως προστατευόμενο μέλος του άμεσα ασφαλισμένου συντρόφου της, με τον οποίο είχε Σύμφωνο Συμβίωσης. Αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα.
Εμείς κάναμε ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη και σκοπεύουμε να επανέλθουμε στην ουσία αυτών των πραγμάτων, γιατί έχω την εντύπωση ότι όλα αυτά προέρχονται από αμέλεια διότι έφτιαξαν τον νόμο με ελλείψεις».
Τι είναι το Σύμφωνο ΣυμβίωσηςΕίναι ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφεται σε συμβολαιογράφο μεταξύ δύο ενήλικων ετερόφυλων και ισχύει από την κατάθεσή του στον ληξίαρχο του τόπου κατοικίας των συμβαλλομένων.
Δεν επιτρέπεται η σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης αν υπάρχει γάμος.
Λύεται είτε με συμφωνία των συμβληθέντων, που γίνεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, είτε με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, αφ’ ότου αυτή κοινοποιηθεί στον άλλον, είτε αυτοδικαίως, αν συναφθεί γάμος είτε μεταξύ των συμβληθέντων, είτε μεταξύ ενός από αυτούς και τρίτου προσώπου.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ