8.10.13

Πως χάσαμε την Ανατολική Θράκη τον Οκτωβριο 1922


*Χάρτης της Ανατολικής Θράκης με τις πορείες των προσφύγων και τα μέσα αναχώρησης.

Μετα τη Μικρασιατική Καταστροφή η Ανατολική Θράκη εξακολουθούσε να ειναι υπο Ελληνικη κυριαρχια. Υπηρχε Ελληνικος στρατος ενω οι κατοικοι της ψηφισαν και στις Εθνικες εκλογες της 1ης Νοεμβριου 1920.
 Οι Τούρκοι δεν διέθεταν τα μέσα να περάσουν στην Ευρώπη.

Η Ανατολική Θράκη δόθηκε στην Τουρκία από του Βρετανούς χωρίς τη δική μας συγκατάθεση για να εξασφαλίσουν τον διεθνή έλεγχο των στενών. Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση των Βρετανών η ελληνική κυβέρνηση αρχικά αρνήθηκε. Η Ανατολική Θράκη, εκτός από την Πόλη και την παραθαλάσσια ζώνη των Στενών που πέρασε σε βρετανικό έλεγχο, ειχε ενωθει με την υπόλοιπη Ελλάδα με τη Συνθήκη των Σεβρών

Οι Βρετανοί τότε μας εξήγησαν πολύ απλά πως η χρεοκοπημένη χώρα μας δεν θα λάμβανε καμία πίστωση πλέον οπότε όχι μόνο θα λιμοκτονούσε ο λαός αλλά δεν θα είχαμε και τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τη συνέχιση του πολέμου με τους Τούρκους.

Ποια ήταν όμως η κυβέρνηση που δέχθηκε να εκκενώσει την Ανατολική Θράκη;
 Ήταν μήπως κάποια ομάδα δοσίλογων; Όχι.

Η απόφαση ελήφθη από τη στρατιωτική κυβέρνηση που είχε σχηματιστεί μετά την καταστροφή. Αξιωματικοί με γενναιότητα και ικανότητες που χάρη στο αίμα και την αξία τους διπλασιάστηκε η Ελλάδα είδαν πως δεν υπήρχε άλλη εκλογή και υποτάχθηκαν στο μοιραίο.

Ποιος πιστευει τους ανοητους που υποστηρίζουν οτι " Θα τρίξουν τα δόντια στους ξένους" και η Ελλάδα θα απαλλαχθεί από μνημόνια, χρέη και εξαρτήσεις;
¨Τι έχουν αυτοί να επιδείξουν μέχρι σήμερα στη ζωή τους;
Ούτε μια εργασία με ένσημα στο ΙΚΑ δεν έχουν οι περισσότεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου