2.10.13

"Οι συλλήψεις χρυσαυγιτών δείχνουν μια Ελλάδα των άκρων"


Russia Today

Τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας σχολιάζει το δημοφιλές αγγλόφωνο ρωσικό σάιτ μιλώντας με τον συνταγματολόγο Γιώργο Κατρούγκαλο και καταλήγοντας ότι η Ελλάδα είναι ή του ύψους ή του βάθους.


Ύστερα από μια μεγάλη περίοδο αδράνειας στην Ελλάδα, με τις συμμορίες του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής να "τρομοκρατούν" μετανάστες, γκέι και αριστεριστές, η χώρα πήγε στο ακριβώς αντίθετο άκρο, συλλαμβάνοντας τους ηγέτες του κόμματος, υποστήριξε ο Έλληνας καθηγητής.

Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις εξονυχιστικές έρευνες, που είχαν ως αποτέλεσμα τις συλλήψεις του αρχηγού του κόμματος καθώς και μια ντουζίνα πρωτοκλασάτα στελέχη και βουλευτές του, με την κατηγορία της απάτης και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης -μεταξύ άλλων.

Όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω κλίματος έντονου θυμού για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενός γνωστού αντιφασίστα μουσικού, πριν από δύο εβδομάδες. Ο καθηγητής Κατρούγκαλος δεν θεωρεί πιθανό να καταργηθεί η Χρυσή Αυγή ως κόμμα.

RT: Οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής έχουν συλληφθεί με τις κατηγορίες της δημιουργίας εγκληματικές οργάνωσης. Πώς μπορεί ένα εκλεγμένο κόμμα να καθιστά εγκληματική οργάνωση;

Γιώργος Κατρούκαλος: Σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα αν τρία ή περισσότερα άτομα συνωμότησαν για κάποιο οργανωμένο έγκλημα, τότε εκείνοι θα τιμωρηθούν, όμως μεμονωμένα. Σε περίπτωση που ανήκουν σε πολιτικό κόμμα, δεν σημαίνει αυτόματα ότι αυτό θα βγει εκτός συνταγματικού τόξου.

RT: Η Χρυσή Αυγή λέει ότι δικάζεται από τα ΜΜΕ και ότι δεν έκανε τίποτα κακό. Οι υποψίες για την ακροδεξιά υπήρχαν εδώ και καιρό. Γιατί έγιναν όλα τώρα και έτσι ξαφνικά;

ΓΚ: Περάσαμε μια περίοδο μακράς απραξίας όσο καιρό οι συμμορίες που οργανώθηκαν από τη Χρυσή Αυγή τρομοκρατούσαν μετανάστες, ομοφυλόφιλους και αριστεριστές. Τώρα έχουμε περάσει στο άλλο άκρο. Συμφωνώ μαζί σας ότι τουλάχιστον η βουλευτική ασυλία των εκλεγμένων στο Κοινοβούλιο μελών της θα έπρεπε να είχε αρθεί πριν από τις συλλήψεις.

RT: Αυτή είναι μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για την Ελλάδα και τα προβλήματα της Χρυσής Αυγής προφανώς θα οδηγήσουν μερικά σημεία της χώρας σε εκλογές. Μπορεί η Ελλάδα και η οικονομία της να αντέξουν τον αποπροσανατολισμό;

ΓΚ: Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο σημείο. Ο λόγος για τον οποίο γιγαντώθηκε η Χρυσή Αυγή δεν είναι η εγκληματική συμπεριφορά της, αλλά το ότι αντικατοπτρίζει τον θυμό ή ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Έτσι, για να αντιμετωπίσουμε τη Χρυσή Αυγή θα πρέπει αρχικά να το κάνουμε σε πολιτικό, ουδέτερο χώρο. Προσωπικά δεν με τρομάζει το ενδεχόμενο των εκλογών καθώς οι εκλογές δεν είναι ποτέ κάτι κακό για τη δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου