19.8.15

Telegraph: Αθήνα η μοναδική πόλη της Δύσης με κάτω του μέσου όρου συνθήκες ζωής


Η πρωτεύουσα της Ελλάδας κατέγραψε παρόμοια πτώση στο σχετικό δείκτη του Economist όπως το Κάιρο, η Τύνιδα και η Τρίπολη

Η Αθήνα είναι η μοναδική πόλη χώρας της ζώνης του ευρώ με συνθήκες ζωής κάτω από τον παραδεκτό μέσο όρο γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph επικαλούμενη τον κατάλογο που δημοσιεύει όπως κάθε χρόνο το Economic Intelligence Unit.


Η Αθήνα πλέον αξιολογείται με 75,3 μονάδες στο σχετικό δείκτη βιωσιμότητας καταγράφοντας πτώση μεγαλύτερη των δύο μονάδων σε σχέση με πέρυσι (77,5 μονάδες).

Η επίδοση αυτή φέρνει την πρωτεύουσα της Ελλάδας στην 72η θέση (από την 69η το 2014) ανάμεσα στις 140 υπό αξιολόγηση περιοχές και όπως γράφει η Telegraph (είναι πλέον η μοναδική πόλη στην Ευρωζώνη με δείκτη βιωσιμότητας κάτω από το όριο των 80 μονάδων για πόλεις που έχουν λίγα – αν υπάρχουν – απτά εμπόδια στον τρόπο ζωής».
Όπως εξηγεί το Economist Intelligence Unit για μια χώρα που βρίσκεται κάτω από τις 80 μονάδες αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος δικαιούται ειδικό οικονομικό επίδομα από τον εργοδότη του.

Η πτώση τα τελευταία πέντε χρόνια για την Ελλάδα είναι της τάξης των 6 μονάδων. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μείωσεις της περιόδου καθώς παρόμοια στοιχεία καταγράφονται σε πόλεις της Αφρικής και της Ασίας όπως η Δαμασκός, η Τρίπολη, η Τύνιδα, το Κάιρο και το Μπαχρέιν ενώ ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Ντιτρόιτ που χρεοκόπησε το 2013.

Ο δείκτης βιωσιμότητας του Economist Intelligence Unit’s αξιολογεί πέντε μεταβλητές: σταθερότητα, σύστημα υγείας, πολιτισμός και περιβάλλον, παιδεία και δομές.




Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου