3.8.16

Στρατος Παραδιας: Γενοκτονια των νοικοκυραιων

 ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ

Συνέντευξη στον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη για όλο το παρασκήνιο αλλά και τα σχέδια που κρύβονται για την υφαρπαγή της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, έδωσε στο «ΕΜΠΡΟΣ» ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.Ο.Μ.Ι.Δ.Α.) και Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (U.I.P.I) κ. Στράτος Παραδιάς.

Π.Παναγόπουλος: Κύριε Παραδιά, θα ήθελα να μου πείτε κατ’ αρχήν λίγα λόγια για την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών, και ποια είναι αυτή την στιγμή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων.

Σ.Παραδιάς: Ο αγώνας που κάνουμε δεν είναι μόνον στο επίπεδο το Εθνικό, αλλά και στο επίπεδο το Ευρωπαϊκό. Συγκεκριμένα αυτή την στιγμή οι ιδιοκτήτες ακινήτων δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση από τα lobbies της βιομηχανίας και των επαγγελματιών, σε μια προσπάθεια να απαξιώσουν όλα τα παλιά κτήρια, και να αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες σε ριζικές ανακαινίσεις των κτιρίων αυτών. Ανακαινίσεις πέρα από κάθε πραγματικότητα, πέρα από κάθε δυνατότητα αντιμετώπισης του κόστους αυτών των επεμβάσεων, οι οποίες γίνονται είτε με το πρόσχημα της ενεργειακής αναβάθμισης, είτε με το πρόσχημα της υγείας, της ασφάλειας κλπ. Είναι υποχρεώσεις που αφορούν αντικαταστάσεις των υπαρχόντων ανελκυστήρων, αντικαταστάσεις των σωληνώσεων κάθε είδους, αποχετεύσεως υδρεύσεως ακόμη και των ηλεκτρικών καλωδίων, θερμομονώσεων αλλαγή των κουφωμάτων, αλλαγή των πατωμάτων, δηλαδή έναν απίστευτο χορό δισεκατομμυρίων σε όλη την Ευρώπη από ανθρώπους που ιδιαίτερα στην Ελλάδα δεν έχουν καμία δυνατότητα να τα δώσουν. Δεν μας βοηθάνε δε στο παραμικρό. Ειδικά στην χώρα μας έχει καταργηθεί κάθε είδος συμπαράστασης άμεσης ή έμμεσης, προς τους ανθρώπους που τους επιβάλλουν να κάνουν όλα αυτά. Και τα ζητάνε όλα αυτά την ώρα που φορολογούμεθα με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Με τον ανελέητο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος δεν είναι υπολογισμένος με βάση το τι είναι δίκαιο ή σωστό, ή δυνατό να πληρώσουμε, αλλά με βάση το πόσα τους λείπουν. Με μια δημοσιονομική απόδοση που κάθε χρόνο την ανεβάζουν. Όπως ανέβηκε φέτος πάρα πολύ με την μείωση του συμπληρωματικού φόρου, με την επιβάρυνση των ιδιοκτητών των ξενοίκιαστων κτιρίων κατά 25%, με την επιβάρυνση των οικοπέδων κατά 25%, με τα αγροτεμάχια που μπήκανε και αυτά μέσα, με τις επιχειρήσεις που έχουν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, με την μείωση του αφορολόγητου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300 στις 200 χιλιάδες. Και όλα αυτά με την πρόφαση της μείωσης κάποιων αντικειμενικών αξιών, σε κάποια ποσοστά, σε κάποιες περιοχές.

Ο εφιάλτης του ΕΝΦΙΑ θα συνεχιστεί;

– Δυστυχώς από ότι φαίνεται, του χρόνου ίσως πάμε σε ένα πολύ χειρότερο σενάριο. Δηλαδή σε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, και σε ένα νέο «στεγνό» φόρο ακίνητης περιουσίας, με κάποιο αφορολόγητο, όπου εκεί οι συντελεστές -ενόψει και του ότι υπάρχει η υποχρέωση να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες-, οι συντελεστές που θα χρησιμοποιηθούν στον φόρο της ακίνητης περιουσίας, δεν θα είναι πλέον της τάξης του 1%, αλλά μπορεί να φτάσουν και στο 5%. Δηλαδή μιλάμε για συντελεστές εκπληκτικής επιθετικότητας, και δημευτικής καθαρά πρόθεσης, προκειμένου να βγει ένας «λογαριασμός» ο οποίος δεν θα μπορεί να βγαίνει. Μιλάμε για καθολική κατεδάφιση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, η οποία ήταν το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού λαού. Το περιουσιακό στοιχείο το οποίο αυτοί που το απέκτησαν, κατά βάση και κατά κανόνα στερήθηκαν, μόχθησαν, αποταμίευσαν, ξενιτεύτηκαν, θαλασσοπνίγηκαν, και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Και τώρα, αυτή την στιγμή, υπόκεινται σε μια λεηλασία. Μια λεηλασία στην οποία υπόκεινται αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν τα δάνειά τους. Και μιλάμε για ανθρώπους που αγωνίζονται να είναι συνεπείς και δεν μπορούνε. Αλλά ακόμα πιο άδικη λεηλασία υφίστανται αυτοί που δεν πήραν δάνεια. Οι απλοί φορολογούμενοι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά, τόσο αυτοί όσο και τα παιδιά τους, χωρίς να έχουν πάρει δάνεια από κανέναν. Σας μιλάω για μια παράλογη υπερφορολόγηση σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία απαξιώνονται από τον ίδιο τον φόρο. Είναι μια «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Δηλαδή ο ίδιος ο φόρος, απαξιώνει την ακίνητη περιουσία. Αν καταργήτο ο φόρος, η αξία της ακίνητης περιουσίας θα ανέβαινε, και τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να τα πάρουν από τις συναλλαγές. Τα δύο-τρία δισ. που θα πάρουνε τον επόμενο χρόνο από τον ΕΝΦΙΑ, αν η αγορά αυτή μπορούσε να ανθίσει, θα τα έδινε τα χρήματα αυτά. Αν δεν είχε μπει ο συμπληρωματικός φόρος από τον Στουρνάρα, θα ήταν εντελώς διαφορετική η κατάσταση, όχι μόνον στην κτηματαγορά, αλλά σε ολόκληρη την Εθνική οικονομία. Αυτή την στιγμή ο συμπληρωματικός φόρος, και όλο αυτό το concept με τον ΕΝΦΙΑ, καταδικάζει τους πολίτες να προσπαθούν να γίνουνε πωλητές ακινήτων. Αλλά πώς θα λειτουργήσει μια αγορά μόνον με πωλητές, όταν δεν υπάρχουν αγοραστές;

Θέλω να μου πείτε αν πιστεύετε ότι πίσω από όλα αυτά υπήρχε κάποιο σχέδιο το οποίο σκόπευε να απαξιώσει την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, και έτσι αυτή να περάσει στα χέρια των αρπακτικών που καραδοκούν.

– Κοιτάξτε. Δεν είναι ένα μυστικό σχέδιο αυτό. Το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης εντός του ευρώ, αγαθών και περιουσιών που εφαρμόστηκε στην χώρα μας από την πρώτη στιγμή, σαν πρώτο στόχο είχε την υποβάθμιση της αξίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, η οποία ήτανε η ασφάλεια του Έλληνα. Η περηφάνια, το καμάρι του. Αυτό που ο Έλληνας μπορούσε να δημιουργήσει και να νοιώσει την χαρά της δημιουργίας. Η ασφάλεια για τα γεράματα του. Μια συμπληρωματική κοινωνική ασφάλιση, την στιγμή που η κοινωνική ασφάλιση καταρρέει. Φτάσαμε όχι μόνον σε κάποια υποτίμηση της ακίνητης περιουσίας. Φτάσαμε στην κατεδάφιση της ακίνητης περιουσίας. Αυτά που εφαρμόσανε και εφαρμόζουνε, σημείωσαν πλήρη επιτυχία στον τομέα αυτόν. Καταφέρανε να απαξιώσουνε εντελώς την αξία της Ελληνικής ακίνητης περιουσίας. Και έτσι φτάσαμε στο να λέμε ότι, δυστυχώς ο Έλληνας δε φτώχυνε σήμερα γιατί του κόψανε την σύνταξη, ή του κόψανε τον μισθό, αλλά γιατί του εξαφάνισαν την αξία της περιουσίας του. Την περιουσία που είχε σαν μια ασφάλεια αν του συμβεί κάτι. Σε μια περιπέτεια υγείας, σε ένα νοσοκομείο, μπορούσε να πει ότι έχω και εγώ ένα σπιτάκι, το πουλάω, και σώζω την ζωή μου, του παιδιού μου. Αυτό του το πήρανε. Αυτό εξαφανίστηκε. Χάθηκε. Δεν υπάρχει πια αυτό το πράγμα. Και πιστεύω ότι αυτό ήταν στοχευμένο.

Όπως έγιναν τα πράγματα, υπάρχει μια ελπίδα «επενδύσεων», ακόμα και από ξένους που θα μπορέσει να προσφέρει κάποια ανάσα στην Ελληνική οικονομία;

– Δεν είναι χώρα για επενδύσεις η Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ φιλική στις επενδύσεις. Το πρόγραμμα της «σωτηρίας» της χώρας, το πρόγραμμα, στην ουσία, της «εταιρείας» του ευρώ, ένα από τα μέσα του, ήτανε ακριβώς αυτό. Να πέσει η αξία της Ελληνικής ακίνητης περιουσίας. Και αυτό το καταφέρανε με απόλυτη επιτυχία. Καταφέρανε να βυθίσουνε στην απόλυτη δυστυχία ειδικά τους ανθρώπους που έχουν απρόσοδες περιουσίες. Τα οικόπεδα απαξιώθηκαν εντελώς. Ποιος αγοράζει πλέον οικόπεδο; Να το αγοράσει, και μετά να έχει και χρήματα να το κτίσει; Ή ποιος δίνει πλέον αντιπαροχή το οικόπεδο του, και ποιος πλέον το αγοράζει; ΚΑΝΕΙΣ. Οι κάτοχοι οικοπέδων τιμωρήθηκαν με τον πιο σκληρό τρόπο.

Πείτε μου για αυτούς που έχουν διαμερίσματα και είναι ξενοίκιαστα. Γιατί και αυτά ανήκουν σε αυτά που δεν αποδίδουν κέρδος, και όμως φορολογούνται ανηλεώς.

– Είχαμε πετύχει κάτι με πάρα πολύ κόπο σαν Π.Ο.Μ.Ι.Δ.Α. την τελευταία στιγμή το 2014 και το 2015. Να μπει μια μικρή έκπτωση 20% στα ξενοίκιαστα. Αυτά που και το ρεύμα είναι κομμένο. Αυτή λοιπόν η μικρή έκπτωση, τώρα… εξαφανίστηκε! Και μάλιστα πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε και η τροποποίηση στην εγκύκλιο, όπου εξαφάνισαν και την εφαρμοστική εγκύκλιο από το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή την σχετική παράγραφο η οποία έλεγε το πώς φορολογούνται τα ξενοίκιαστα ακίνητα. Απόλυτη στοχοποίηση των απρόσοδων περιουσιών. Οι άνθρωποι που έχουν μια περιουσία που δεν τους προσφέρει κανένα έσοδο, επομένως δεν έχουν και χρήματα για να πληρώσουν, αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι έχουν στοχοποιηθεί μέχρι τελικής εξοντώσεως. Δεν μπορώ να τον καταλάβω αυτό τον παραλογισμό.

Αυτός ο παραλογισμός έχει μόνον ένα όνομα. ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.

– Εγώ το έχω πει. Γενοκτονία της ομοταξίας, -γιατί δεν είναι τάξη αυτή-, των νοικοκυραίων. Δηλαδή των ανθρώπων οι οποίοι στην ζωή τους πάντα περπατάγανε στα ίσια, στο φως της ημέρας, πάντα ήτανε συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, νοιώθανε ένα είδος ντροπής να χρωστάνε στην εφορεία, οι άνθρωποι που κάθε πρώτη του μηνός φροντίζανε να καλύπτουνε όλες τις υποχρεώσεις τους, και αφού τις τακτοποιούσανε μπορεί να τους έμενε και κάτι παραπάνω, και να λέγανε «να φτιάξω κάτι για εμένα και τα παιδιά μου». Οι άνθρωποι αυτοί, οι νοικοκυραίοι, αποτέλεσαν τον απόλυτο στόχο.

Πώς θα μπορούσε ένας ιδιοκτήτης να υπερασπίσει την περιουσία του αλλά και την ζωή τους απέναντι σε όλα αυτά; Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες ακούσαμε ότι η δικαιοσύνη αποφάνθηκε για το «χαράτσι», ότι ήτανε νόμιμο.

– Η δικαιοσύνη, ποτέ δεν δικαίωσε αυτούς που προσέφυγαν εναντίον του ΕΝΦΙΑ και όλων αυτών των φόρων. Η δικαιοσύνη έχει πει ότι και η απλή κατοχή απρόσοδης περιουσίας, έστω και χωρίς κανένα έσοδο, μαρτυρεί φοροδοτική ικανότητα. Που σημαίνει «κόψε τον σβέρκο σου, και βρες τρόπο να πληρώσεις τους φόρους ή πούλα!» Αλλά για να πουλήσεις χρειάζεσαι και αγοραστή. Πούντος όμως ο αγοραστής; Ποιος είναι πρόθυμος να βάλει στον λαιμό του την θηλιά που εσύ προσπαθείς να βγάλεις; Ο κόσμος όλος χρωστάει στην εφορεία. Όχι από συναλλαγές. Όχι από αδικοπραξίες. Όχι από φορολογικές παραβάσεις, αλλά από την απλή κατοχή ακίνητης περιουσίας, την οποία είτε την κληρονόμησε και καλείται να πληρώσει έναν βαρύτατο φόρο κληρονομίας, είτε με χίλιους κόπους την απέκτησε. Ιδιαίτερα όποιος είχε την ατυχία να κληρονομήσει ακίνητη περιουσία όχι από γονείς, αλλά από θείο για παράδειγμα, έχει βυθίσει τον εαυτό του στην απόλυτη δυστυχία. Είναι εκατοντάδες οι αιτήσεις ανθρώπων σε όλη την χώρα οι οποίοι πάνε στο Ελληνικό Δημόσιο και λένε «δεν θέλουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, πάρτε τα, και απαλλάξτε μας από τον φόρο που μας έχετε βεβαιώσει». Και ενώ οι έφοροι σε όλη την χώρα κάνουνε ευνοϊκές εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, και το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να βγάλει απλά την εφαρμοστική εγκύκλιο για να υπογράψει ο υπουργός, και οι άνθρωποι αυτοί να σταματήσουν να ζούνε τον εφιάλτη που ζούνε, με κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, με δέσμευση περιουσίας και ποινικές διώξεις… αυτή η υπογραφή δεν μπαίνει. Η ιδιότητα του ιδιοκτήτη είναι μια ιδιότητα που επισύρει ποινές. Για να βρεθούνε λύσεις, χρειάζεται μια δυναμική πολιτική παρέμβαση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου