13.8.07

Μπέλες, ώρα μηδέν.. Λεηλασία και διάλυση στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις!



Λεηλασία και διάλυση στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις! Τι λέει ο υπουργός Άμυνας;
.
Του Ακρίτα
.
Πριν από μερικές ημέρες βρέθηκα στις Σέρρες και θέλησα να επισκεφθώ τοοχυρό Ιστίμπεη στην κορυφή του Μπέλες, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Το οχυρό, τμήμα της «Γραμμής Μεταξά» βρίσκεται σε υψόμετρο 1339 μέτρων. Ανέβηκα στο βουνό με ένα φίλο μου Σερραίο με το αυτοκίνητό του.
Σχεδόν 500 μέτρα, πριν το οχυρό, υπάρχει ένα πέτρινο διώροφο κτίριο, το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε σαν έδρα του λόχου, που επάνδρωνε τα γύρω φυλάκια στην κορυφογραμμή του Μπέλες.
Ο φίλος μου με ενημέρωσε πως εξαιτίας έλλειψης ανδρών της μονάδας, που εδρεύει στο Νέο Πετρίτσι, ο λόχος έκλεισε και το πέτρινο διώροφο κτίριο, παροπλίστηκε. Μέχρι εδώ όλα καλά.
Το απαράδεκτο της κατάστασης αρχίζει από εδώ και πέρα. Σταματήσαμε έξω από το κτίριο και με τα πόδια, περάσαμε την σπασμένη μπάρα της εισόδου, για να διαπιστώσουμε έκπληκτοι πως η πόρτα του στρατιωτικού κτιρίου, ήταν … διάπλατα ανοιχτή.
Από περιέργεια μπήκαμε μέσα, για να διαπιστώσουμε μια κατάσταση ημι – λεηλασίας
Εξαιτίας της αδιαφορίας των εκεί στρατιωτικών αρχών, διάφοροι επιτήδειοι τσοπαναραίοι του βουνού, ανετότατα, φορτώνουν στα φορτηγάκια τους οτιδήποτε μπορεί να τους φανεί χρήσιμο. Από κεραμίδια, καλοριφέρ, έπιπλα μέχρι …λάμπες πετρελαίου. 
Και όλα αυτά, γιατί οι εκεί στρατιωτικές αρχές, δεν περιφρούρησαν το κτίριο, όχι βάζοντας βέβαια σκοπό, αλλά τουλάχιστον ασφαλίζοντας πόρτες και παράθυρα. Ενημερωτικά σας λέω πως θα μπορούσαμε άνετα να φορτώσουμε στο αυτοκίνητό μας, σκηνές εκστρατείας, ακόμη και … δίκτυα παραλλαγής, καθώς και άλλο στρατιωτικό υλικό που υπήρχε μέσα στο κτίριο.
Όταν κατεβήκαμε στο Νέο Πετρίτσι για καφέ, ντόπιοι μας ενημέρωσαν πως αυτή η εικόνα της λεηλασίας και της αρπαγής, επικρατεί σε όλες τις παροπλισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Μπέλες.
Πάνω στη συζήτηση πληροφορηθήκαμε ακόμη ένα παράλογο. 
Την ώρα που οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις λεηλατούνται στο Μπέλες και σε άλλα σημεία του νομού ο διοικητής της Ταξιαρχίας που εδρεύει στις Σέρρες, παραχωρεί σκηνές και άλλα στρατιωτικό υλικό, σε δήμους της περιοχής, για τις ανάγκες των καλοκαιρινών πανηγυριών τους. 
Μάλιστα επιστρατεύονται και στρατιώτες, προκειμένου να στήσουν τις σκηνές και το άλλο υλικό, για τις δημόσιες σχέσεις του κάθε δημάρχου και του κάθε ταξίαρχου.
Επιτρέπεται αλήθεια αυτό, από τους στρατιωτικούς κανονισμούς. Τι λέει ο υπουργός Άμυνας;

2 σχόλια: