15.2.11

Αρθρα απο periodiko anti για βιο και πολιτεια Κοκκαλη

Κύριε Τεγόπουλε, ο Κόκκαλης δεν κατακρημνίζεται ως Κοσκωτάς
Του Στέλιου Π. Καφαντάρη

Προ δωδεκαετίας ακριβώς, ο κ. Χρ. Τεγόπουλος, ο οποίος σημειωτέον σπανίως απασχολούσε τις σελίδες της εφημερίδας του με τον γραπτό του λόγο, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό Α.Γ. Παπανδρέου με ανοιχτή επιστολή στην Ελευθεροτυπία. Η επιστολή περιείχε στοιχεία διόλου απόρρητα, παρμένα από τους ισολογισμούς των εταιρειών Κοσκωτά που ο κ. Τεγόπουλος ως δημιουργικός λογιστής ενοποίησε απαιτώντας την απόδειξη επίσημης εισροής των συνολικών κεφαλαίων στη χώρα.

Με την κίνησή του αυτή, κοινής όσο και κρυστάλλινης λογικής, ο κ. Τεγόπουλος ξεκίνησε την αποκαθήλωση του Κοσκωτά που επισυνέβη μόλις τέσσερις μήνες μετά. Δεν ενδιαφέρει ούτε ίσως την Ιστορία αν ο κ. Τεγόπουλος συνέλαβε μόνος το σχέδιο των ισολογισμών ή αν του το υπέβαλαν άλλοι και αυτός απλώς το κοινολόγησε.

Σχεδόν δεν ενδιαφέρουν τα κίνητρά του, ιδιοτελή εναντίον μιας εκδοτικής απειλής ή αγαθά υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Η ουσία είναι ότι η επιστολή αυτή έγινε καταλύτης των εξελίξεων, και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση ίσως από αυτήν που το εκδοτικό κατεστημένο επιθυμούσε. Όχι μόνο έπεσε ο Κοσκωτάς, αλλά αποκαλύφθηκε χωρίς αμφιβολίες και η διαφθορά στο Πασόκ.

Ο κ. Τεγόπουλος προ διετίας ξαναχτύπησε. Αυτή τη φορά στόχος ήταν ο Κόκκαλης και μέσον μια σειρά από 11 κουίζ (όπως τα επέγραφε) και 36 σχόλια ΚοκαΛίνος 1,2, κ.ο.κ.. Τα σχόλια ήταν σαφώς μειωτικά για τον Κόκκαλη από την πλευρά κάποιου που δεν γνωρίζει στοιχειωδώς πρόσωπα και πράγματα. Δεν είναι σαφές αν τα σχόλια είχαν περάσει από κόσκινο δικηγόρου, αλλά είναι το πιθανότερο: η μορφή τους ήταν, το λιγότερο, ελλειπτική, πράγμα που δυσκολεύει τον χαρακτηρισμό τους ως ύβρεων. Παρά ταύτα ο Κόκκαλης κατέθεσε αγωγή 5 δισ. για την προσβολή του προσώπου του.i

Ελλείπουν οι τεχνικές νομικές γνώσεις για να αποφανθώ έγκυρα επί των πιθανοτήτων καταδικα-στικής απόφασης Τεγόπουλου. Διαισθητικά κρίνω ότι είναι πιθανότερο το δικαστήριο να επιτρέψει στον Τύπο τα αόριστα εμπαικτικά σχόλια, και κατ επέκταση να απορρίψει την αγωγή, αλλιώς θα έπρεπε να ζητήσει στήριξη του κάθε κλάσματος σχολίου που εκ πρώτης όψεως φαίνεται μειωτικό.ii

Τα δημοσιεύματα στο Αντί για την σχέση Κόκκαλη και Στάζι καλύπτουν αποφασιστικά την αλήθεια στην πρώιμη ιστορία.iii Οι δικαστικές έρευνες εναντίον Κόκκαλη, συνεργατών του και δημοσίων παραγόντων, που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη, ασφαλώς είναι ένας άλλος ισχυρός σύμμαχος της ελευθεροτυπίας. Τέλος, η ματαίωση του Βιντεολόττο στην Βουλή στηρίζει με επάρκεια την ομολογία της διαπλοκής.iv

Από τα παραπάνω εικάζεται ότι η αγωγή θα απορριφθεί υπέρ της ελευθεροτυπίας. Επομένως, ο κ. Τεγόπουλος μπορεί να επιχαίρει ότι ριψοκινδυνεύει οξύτατες εκφράσεις, πολλές από τις οποίες μόνον ο Κόκκαλης και οι πολύ κοντινοί καταλαβαίνουν. Ο λαός, όμως, τι θα έχει κερδίσει; Θα περιοριστεί μήπως η διαπλοκή; Διόλου. Προ ολίγων ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε με την κατάλληλη αποστασιοποίηση ότι πρόκειται για διαμάχη ιδιωτικών συμφερόντων που δεν αφορούν την κυβέρνηση, άλλωστε ήδη η διαφορά έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Αν ο κ. Τεγόπουλος με τα ΚοκαΛίνεια το 1998 προσπάθησε να συγκινήσει την κυβέρνηση όπως το είχε καταφέρει το 1988, πρέπει να ομολογηθεί ότι, ανεξαρτήτως της έκβασης της δίκης, απέτυχε. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά ευαισθητοποίηση, όπως δεν υπάρχει για τα περισσότερα ζητήματα διαπλοκής. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τα διαπλεκόμενα, άλλωστε, καθ ομολογίαν και υπουργών, τα υφίσταται νυχθημερόν αλλά έχει εκλάβει τον ρόλο της το πολύ ως διαιτητού κατά την κατανομή συμβάσεων και διευκολύνσεων.

Ο κ. Τεγόπουλος όμως ας ξαναπροσπαθήσει. Είναι από τους λίγους που έχουν τα εφόδια: Έχει αδιαμφισβήτητα τις καλύτερες πηγές, μια εφημερίδα-στήριγμα και ασφαλώς προσωπικό θάρρος. Αναμένουμε το δεύτερο τεύχος Ελευθεροτυπία κατά της Διαπλοκής, το μετά τα νομικά, το επί της ουσίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Παραδόξως δηλώνεται στην αγωγή ότι ακόμα και η τιμή των μετοχών των εταιρειών του μειώθηκε εκ των ακατανόητων και ακατάληπτων εκφράσεων Τεγόπουλου, όπως τις χαρακτηρίζει στην αγωγή του. Αν δεχτούμε τις θεωρίες για ορθολογισμό στην αγορά η αυξο-μείωση της αξίας έχει ανταπόκριση σε πληροφορία αληθινή ή ψευδή αδιάφορο όχι σε ακατανόητα και ακατάληπτα λόγια.
Λ.χ., να ζητήσει εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό σκυλοφονιάς, αν θεωρήσει ότι αυτή η λέξη εφ όσον δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια(;) είναι μειωτική του προσώπου και των εταιρειών Κόκκαλη.
Το πολυτελές τομίδιο της Ε με τίτλο Ελευθεροτυπία κατά Διαπλοκής που δημοσιεύει την αγωγή Κόκκαλη και τις προτάσεις Τεγόπουλου επιτέλους αναφέρει το Αντί καθώς είναι ένα από τα σχετικά των προτάσεων. Η κατά της διαπλοκής Ε δεν είχε κρίνει σκόπιμη την αναδημοσίευση έστω και μέρους των ευρημάτων του Αντί στον καιρό τους, Φεβρουάριο- Απρίλιο 2000.
Το κλίμα υπέρ της ελευθεριότητος φαίνεται να το έχει αντιληφθεί άλλος μεγαλοπαράγων του Τύπου που έμμεσα διαλαμβάνουν τα σχόλια Τεγόπουλου, ο οποίος και σωφρόνως δεν ασχολήθηκε με αγωγές, παρά το γεγονός ότι διακοσμείται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, όπως π.χ. Αγιοαγύρτης, αγύρτης Αγιορείτης, ψευδεπώνυμος, λιβελλογράφος και με συνδυασμούς αυτών.

αντί

Ο Κόκκαλης, η 17Ν και τα διαπλεκόμενα

Του Ρεπόρτερ




Οταν, στο τεύχος 705 της 4.2.2000 αρχίσαμε έναν μοναχικό μαραθώνιο αποκαλύπτοντας τις σχέσεις του Σωκράτη Κόκκαλη με την Στάζι, αλλά και για την ίδια την προσωπικότητα του αρχιερέα των εν Ελλάδι διαπλεκομένων, δεν περιμέναμε ότι το θέμα θα έπαιρνε τις σημερινές διαστάσεις του. Επί τέσσερις μήνες όλος ο Τύπος, τα πολιτικά κόμματα και αυτό ενδιαφέρει κυρίως τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας αλλά και η Δικαιοσύνη υποδέχονταν με παγερή αδιαφορία τις αποκαλύψεις του Αντί που διαδέχονταν, η μία την άλλη, επί δέκα ολόκληρα τεύχη. Με εξαίρεση μία έντονη σε ύφος επερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Πάνου Καμμένου στην Βουλή (23.2.2000), κανείς άλλος δεν φάνηκε να ενοχλείται από τις αποκαλύψεις ότι ο πρόεδρος της Ιντρακόμ και του Ολυμπιακού ήταν ένας πράκτορας του τμήματος επιχειρήσεων της Στάζι, που άρχισε τη σταδιοδρομία του στον σκοτεινό χώρο των μυστικών υπηρεσιών σαν κοινός χαφιές (καρφώνοντας φίλους και συντρόφους του), που ήρθε στην Ελλάδα με εντολή να ιδρύσει για λογαριασμό της Ανατολικής Γερμανίας την Ιντρακόμ, που λάδωνε με αδιαμφισβήτητες αποδείξεις και λογαριασμούς τους πάντες προκειμένου να πετύχει τους έξωθεν υπαγορευόμενους σκοπούς του.

Χρειάστηκαν να συμβούν τελικά δύο σημαντικά γεγονότα για να διαταραχθεί η σιωπή των αμνών. Πρώτον, η σφοδρή, προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Κόκκαλη η 17Ν με την προκήρυξη που ακολούθησε τη δολοφονία του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου. Και δεύτερον, η νέα φάση αμείλικτης αντιπαράθεσης στην οποία έχει εισέλθει τον τελευταίο καιρό ο αέναος πόλεμος των διαπλεκομένων, με αφορμή τα έργα για την Ολυμπιάδα του 2004 και με επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες την μετωπική σύγκρουση Κόκκαλη-Τεγόπουλου.

Γράφει μεταξύ άλλων στην προκήρυξή της για τον Κόκκαλη, η 17Ν:

Είναι γνωστό ότι λίγο πριν καταρρεύσει η Ανατολική Γερμανία, η CΙΑ σε μια από τις σπάνιες τα τελευταία χρόνια, επιτυχίες της κατόρθωσε, έναντι αδράς αμοιβής, ν αρπάξει όλα τα αρχεία της Στάζι. Τα οποία, εκτός από ελάχιστα στοιχεία, αρνείται μέχρι σήμερα να δώσει στους Γερμανούς που τα διεκδικούν. Ο λόγος είναι βέβαια ότι μέσω αυτών γνωρίζουν σήμερα όλους όσοι υπήρξαν πράκτορες της Ανατολικής Γερμανίας και τους έχουν του χεριού τους. Ανάμεσα σ αυτούς υπήρχε και κάποιος Έλληνας που παριστάνει τον επιτυχημένο επιχειρηματία στον κλάδο των νέων τεχνολογιών. Η CΙΑ, μόλις ανακάλυψε στα αρχεία ότι η επιχείρησή του στήθηκε εξ ολοκλήρου με κεφάλαια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, τον επισκέφθηκε και του είπε πιάνοντάς τον από το αυτί: Ώστε έτσι λοιπόν, συνάδελφος και εσύ, κλεφτάκος και πρακτοράκος. Σαν τζέντλεμαν θα σου προτείνουμε ένα ντηλ κι εσύ θα διαλέξεις. Ή σε δικάζουμε για κατασκοπία και σε χώνουμε φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής σου, πράγμα θλιβερό, ή τα ξεχνάμε όλα, τα σβήνουμε, αλλά από δω και πέρα θα δουλεύεις για μας

Είναι προφανές ότι, για μία ακόμα φορά, η 17Ν είναι καλά πληροφορημένη και αποδεικνύει, μεταξύ των άλλων, ότι παρακολουθεί συστηματικά το Αντί. Στο τεύχος 711 της 14.4.2000 περιγράψαμε αναλυτικά πώς τα αρχεία της Στάζι έπεσαν στα χέρια της CΙΑ και πώς η δεύτερη στρατολόγησε στις τάξεις της όσα στελέχη μπορούσε από τις τάξεις της πρώτης. Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν τα προηγούμενα τεύχη του Αντί, μπορούν να παρακολουθήσουν τις διαδρομές του Κόκκαλη στον γκρίζο κόσμο των μυστικών υπηρεσιών στο τεύχος 705. Ο Σωκράτης Κόκκαλης στρατολογήθηκε από τη Στάζι το 1964 και εντάχθηκε στην 15η Γενική Διεύθυνση (Ηauptabteilung ΧV) και αριθμό μητρώου 953/63.

Σενάρια και σεναριογράφοι

Το μεγάλο ερώτημα είναι φυσικά γιατί η 17Ν κάνει τόσο κόπο για τον Κόκκαλη, γιατί του αφιερώνει 400 λέξεις και πέντε παραγράφους σε μία από τις σπάνιες, τελευταία, προκηρύξεις της; Η απάντηση εξαρτάται από ένα άλλο ερώτημα, που επίσης προκύπτει από την τελευταία προκήρυξη της 17Ν: Τις αναφορές, δηλαδή, της 17Ν για δεύτερη φορά στα αρχεία της Στάζι και τις πληροφορίες που αυτά περιέχουν για την ελληνική τρομοκρατία. Γράφει, μεταξύ των άλλων, για το θέμα αυτό η τελευταία προκήρυξη:

Πριν από μερικά χρόνια είχαμε καταγγείλει και ξεσκεπάσει τη σκευωρία των ασφαλίτικων μηχανισμών με τις λίστες ονομάτων της 17Ν, που 'χαν δήθεν βρεθεί στα αρχεία της Στάζι. Σκευωρία αμερικανόπνευστη που χε στόχο να δικαιολογηθούν συλλήψεις γνωστών υπόπτων τύπου Κοροβέση, Σκυφτούλη και άλλων. Η σκευωρία αυτή ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε από τους εμπνευστές της CΙΑ-FΒΙ και εμφανίζεται κατά καιρούς σε διάφορες παραλλαγές Έτσι, μετά την τελευταία μας ενέργεια ενάντια στην κατοικία του γερμανού πρέσβη τον Μάη, η σκευωρία πήρε νέα μορφή

Αν δεν υπήρχε σοβαρός λόγος η 17Ν δεν θα αναφερόταν δύο φορές στα αρχεία της Στάζι. Τι υπάρχει λοιπόν σ αυτά τα περίφημα πλέον αρχεία; Τι φοβάται η 17Ν; Ύστερα από έρευνες πέντε ετών και εκατοντάδες έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας μπορούμε να πούμε ότι τα αρχεία της Στάζι που μπορέσαμε να ερευνήσουμε και αφορούν την Ελλάδα κατατάσσονται σε τρεις φακέλους:

Πρώτον, στον φάκελο Κόκκαλη, όπου υπάρχουν στοιχεία όπως αυτά που αποκάλυψε το Αντί στα προηγούμενα τεύχη του.

Δεύτερον, στον φάκελο για τις σχέσεις που είχε ο περίφημος Κάρλος με τον ΕΛΑ και άλλες οργανώσεις, στον οποίο υπάρχουν πληροφορίες και ονόματα. Στον φάκελο αυτόν περιέχονται και πληροφορίες για το εμπόριο όπλων που έκαναν μέσω της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή άνθρωποι του Κάρλος και ανατολικογερμανικές εταιρείες όπλων.

Τρίτον στον φάκελο για την 17Ν, ο οποίος δεν περιλαμβάνει στοιχεία τόσο σημαντικά όσο οι προηγούμενοι δύο όσο περιέχει κυρίως αναφορές διαφόρων πρακτόρων της Στάζι και δημοσιεύματα Τύπου σχετικά με την 17Ν.

Σημειώνεται ότι οι φάκελοι της Στάζι για τον ΕΛΑ και την 17Ν βρέθηκαν ως υποφάκελοι στο ευρύτερο τμήμα αρχείων που τηρούσε η Στάζι για τον Κάρλος.

ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η 17Ν;

Είναι λοιπόν πιθανόν μέσα σε όλες αυτές τις πληροφορίες να υπάρχει και κάποιο ή κάποια στοιχεία που ανησυχούν την 17Ν. Αν δεν ήταν έτσι δεν θα έμπαινε στον κόπο να ασχοληθεί με το θέμα. Δεν είναι λοιπόν και τόσο προσεκτικοί οι συντάκτες των προκηρύξεων. Δεν καταλαβαίνουμε όμως γιατί ανησυχούν τόσο πολύ για τις έρευνες και τις σκευωρίες, όπως τις αποκαλούν των διωκτικών αρχών. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να έχουν περιέλθει σε γνώση των αρμοδίων ελληνικών αρχών και της CΙΑ εδώ και πολύ καιρό και από όσα γνωρίζουμε δεν βγήκε τίποτα. Αντιθέτως, έγιναν πολλά για να συγκαλυφθούν κάποια ελάχιστα ίχνη.

Επισημαίνουμε, όμως, κάτι που είναι σημαντικό κατά τη γνώμη μας: Από τη μελέτη των αρχείων της Στάζι που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός:

Η Στάζι, που ως γνωστόν ήταν μια πανίσχυρη μυστική υπηρεσία, δεν είχε καταφέρει, παρά τις προσπάθειές της, να διεισδύσει ούτε στην 17Ν ούτε στον ΕΛΑ. Όσα γνώριζε γι αυτές τα μάθαινε από την παρακολούθηση κυρίως του Κάρλος και των ανθρώπων του, που δεν ήταν και τόσο προσεκτικοί στα θέματα περιφρούρησης κ.λπ. Αν λοιπόν η Στάζι δεν είχε καταφέρει να διεισδύσει στην 17Ν, τότε πού βρίσκουν οι γνωστοί ειδήμονες των ΜΜΕ τις πληροφορίες με τις οποίες μας βομβάρδισαν τις τελευταίες ημέρες και σύμφωνα με τις οποίες πίσω από την 17Ν κρύβονται ξένες μυστικές υπηρεσίες και κατά πάσα πιθανότητα η CΙΑ; Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα σενάρια αυτού του τύπου τέθηκαν αμέσως υπό την αόρατη αιγίδα της κυβέρνησης, η οποία βρήκε την ευκαιρία να καλύψει την γνωστή ανικανότητα των διωκτικών αρχών με υπαινιγμούς ότι οι τρομοκράτες υποκινούνται από τους ξένους που ενδιαφέρονται να αναλάβουν το τεράστιο κονδύλι για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας του 2004.

Ομολογούμε ότι δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτούς τους συλλογισμούς και υπαινιγμούς, επειδή είναι γνωστό ότι για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας ενδιαφέρονται μεταξύ των άλλων η CΙΑ και η Μossand, οπότε τι πρέπει να συμπεράνουμε από όλα αυτά; Ότι η CΙΑ τρώει δικούς της ανθρώπους; Πώς, άραγε, γνωρίζουν όλοι αυτοί οι αναλυτές και αστυνομικοί συντάκτες ότι η CΙΑ διείσδυσε τάχα στην 17Ν και σήμερα την ελέγχει; Και αν είναι έτσι, μπορούν να μας κάνουν τη χάρη να μας πληροφορήσουν από πότε ελέγχει την 17Ν; Από τις εκτελέσεις του Ουέλς, του Νορντήν και των άλλων στελεχών της CΙΑ, ή μετά; Πριν από την εκτέλεση του Τσουτσουβή στου Γκύζη, ή αργότερα;

ΤΑ ΠΡΟΦΑΝΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ 17Ν

Υπάρχουν βεβαίως και άλλα σενάρια: Όπως, για παράδειγμα, εκείνα που συνδέουν την δολοφονία του Σόντερς με το ενδιαφέρον του για την πώληση των βρετανικών αρμάτων μάχης στην Ελλάδα και την επίσκεψη που έκανε για το θέμα αυτό η βρετανή υφυπουργός Άμυνας στην Ελλάδα λίγες ώρες πριν από την δολοφονία. Άλλες εκτιμήσεις συνδέουν την τελευταία ενέργεια της 17Ν με την δραστηριότητα του Σόντερς στο Ιράκ την εποχή του Πολέμου.

Κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα διείσδυσης μυστικών υπηρεσιών στις ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις, ύστερα από όλα όσα έχουν γίνει γνωστά στις περιπτώσεις των Ερυθρών Ταξιαρχιών, της RΑF και άλλων σχετικών οργανώσεων. Είναι ανάγκη, όμως, να διατηρηθεί το στοιχείο της σοβαρότητας σε ένα θέμα τόσο σημαντικό για τον δημόσιο βίο. Η ευκολία των συμπερασμάτων δεν ήταν ποτέ υπέρ της σοβαρότητος.

Τα μόνα πραγματικά στοιχεία που υπάρχουν, δύο εβδομάδες αργότερα, στον θολό ορίζοντα των ερευνών για την 17Ν είναι κατά τη γνώμη μας αυτά που η ίδια η οργάνωση επιτρέπει να αποκαλυφθούν: Το προφανές ενδιαφέρον της για τον Κόκκαλη και τα αρχεία της Στάζι. Αλλά γιατί η 17Ν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τον Κόκκαλη; Δεν είναι ο πρώτος ούτε θα είναι ο τελευταίος επιχειρηματίας που οφείλει την ανάδειξή του στις μυστικές υπηρεσίες.

Όσες εικασίες έχουν γίνει μέχρι στιγμής για το θέμα στερούνται σοβαρότητος, εκτός ίσως από μία: Οι 400, περίπου, λέξεις που αφιερώνει η 17Ν στον Κόκκαλη είναι γραμμένες με ένα έντονα ειρωνικό ύφος. Είναι περισσότερο από προφανές ότι η 17Ν ειρωνεύεται τώρα τον Κόκκαλη, τον ευτελίζει με χαρακτηρισμούς του τύπου κλεφτάκος και πρακτοράκος. Αυτό όμως δεν το έκανε μέχρι τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι ο Κόκκαλης προσδέθηκε στο άρμα της Νέας Τάξης πραγμάτων, παρ' όλο που, όπως και πολλοί άλλοι, πρέπει να γνώριζε το παρελθόν του στην Στάζι.