Οι «λουφαδόροι» του Δήμου Αθηναίων
Τραγελαφικές καταστάσεις με άδεια γραφεία και αρκετούς... κοπανατζήδες εργαζομένους διαπιστώνει σε καθημερινή βάση ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος έχει ξεκινήσει αιφνιδιαστικούς ελέγχους με στόχο να εντοπίσει τους επίορκους υπαλλήλους.
Ο μεγαλύτερος δήμος στη χώρα, που χαρακτηρίζεται ως μικρογραφία του κρατικού μηχανισμού δεδομένου ότι διαθέτει συνολικά 8.800 υπαλλήλους, έχει ήδη απομακρύνει οκτώ υπαλλήλους ενώ έπεται και συνέχεια.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, έχουν εντοπιστεί κωμικοτραγικές περιπτώσεις εργαζομένων που επιστράτευαν αρκετή φαντασία ώστε να μην πηγαίνουν στο πόστο τους ή να απουσιάζουν για κάποιες ώρες.
Σε κάποιους δεν άρεσε το πρωινό ωράριο και ήθελαν μόνο νυχτερινό και για τον λόγο αυτόν, χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί, δεν... πάτησαν το πόδι τους στη δουλειά τους τελευταίους μήνες.
Σε μια τεχνική υπηρεσία, για έξι μήνες δεν υπήρχε ιστορικό προσέλευσης και αποχώρησης για κανέναν από τους 100 υπαλλήλους. Ο λόγος απλός. Είχε... εξαφανιστεί ως διά μαγείας το μηχάνημα στο οποίο όφειλαν να χτυπούν την κάρτα οι υπάλληλοι. Τη θέση του είχε πάρει ένας ψύκτης, ώστε να μη γίνει αμέσως αντιληπτή η απουσία του μηχανήματος...
Ετσι οι εργαζόμενοι πήγαιναν και έφευγαν κατά βούληση στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Ενας υπάλληλος της ηλεκτρολογικής υπηρεσίας που μετακινήθηκε σε άλλο πόστο σταμάτησε να πηγαίνει στην εργασία του. Μέχρι να γίνει αντιληπτό πέρασαν αρκετοί μήνες.
Κάποιος άλλος, με το επιχείρημα ότι διαθέτει κατάστημα, ζητούσε να εργάζεται μόνο νύχτα. Και αυτός επίσης δεν εμφανιζόταν ποτέ στην υπηρεσία του. Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα επτά περιπτώσεις εργαζομένων με ψυχολογικά προβλήματα, οι οποίοι δεν προσέρχονταν στην εργασια.Ταυτόχρονα, δύο υπάλληλοι κατηγορούνται για δωροδοκία, ένας για ληστεία και τρεις ακόμα εμπλέκονται σε υπόθεση ναρκωτικών.
Πρόκειται για λίγες μόνο περιπτώσεις, που αποτυπώνουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες του Δημοσίου και των δήμων.
Η συμφωνία
Μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας για την άμεση απομάκρυνση των επιόρκων, οι έλεγχοι έχουν ενταθεί και η δημοτική αρχή επιχειρεί να εντοπίσει ποιοι απουσιάζουν χωρίς λόγο και ποιοι είναι εκείνοι που ακόμα κι αν βρίσκονται στη φυλακή συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά.
Μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας για την άμεση απομάκρυνση των επιόρκων, οι έλεγχοι έχουν ενταθεί και η δημοτική αρχή επιχειρεί να εντοπίσει ποιοι απουσιάζουν χωρίς λόγο και ποιοι είναι εκείνοι που ακόμα κι αν βρίσκονται στη φυλακή συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά.
Οι διευθυντές υπηρεσιών του δήμου πραγματοποιούν σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή ελέγχους, με στόχο να γίνουν παρελθόν τα άδεια γραφεία και οι ουρές των δημοτών στις υπηρεσίες.
Σύμφωνα με υπηρεσιακό παράγοντα του Δήμου Αθηναίων, τον τελευταίο χρόνο, οπότε και άρχισαν οι έλεγχοι, έχουν ήδη τεθεί σε αργία οκτώ υπάλληλοι, ενώ εκκρεμεί η διαδικασία απομάκρυνσης για άλλους πέντε.
Υπάρχει ακόμα ένας μεγάλος αριθμός επιόρκων που έχει διαπιστωθεί ότι δεν είναι συνεπείς για διάφορους λόγους. Γι' αυτούς έχει ξεκινήσει σχετική διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων.
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ:
Η Δικαιοσύνη καθυστερεί δραματικά
Η Δικαιοσύνη καθυστερεί δραματικά
Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν -σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη- οι πειθαρχικές διαδικασίες επίορκων υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων, των οποίων οι υποθέσεις χρονοτριβούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο δήμαρχος Αθηναίων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης των επίορκων, «χωρίς όμως υπερβολές», κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί, αδικεί αρκετούς εργαζομένους.
«Δεν δέχομαι να θεωρείται επίορκος ένας υπάλληλος όταν έχει διαπράξει αδίκημα εκτός υπηρεσίας, λόγου χάρη διαπληκτίστηκε ή δεν πληρώνει τη διατροφή στη διαζευγμένη σύζυγό του», σημειώνει ο κ. Καμίνης, προσθέτοντας ότι πρέπει να υποστούν τις συνέπειες αυτοί που έχουν πραγματικά παρανομήσει.
Ειδικά για τους υπαλλήλους στην Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι κατηγορούνται ότι έχουν υποπέσει σε αδικήματα στην υπηρεσία, ο δήμαρχος Αθηναίων εξηγεί ότι ακόμα και να λάβουν άμεσα τα πειθαρχικά μέτρα οι δήμοι, η διαδικασία καθυστερεί δραματικά από τη Δικαιοσύνη.
Οι έλεγχοι γίνονται μετ΄ εμποδίων σύμφωνα με τους αρμόδιους του Δήμου Αθηναίων: «Οι εργαζόμενοι, υπό τον φόβο της απόλυσης, συγκαλύπτουν ο ένας τον άλλο και είναι δύσκολο να ανακαλύψουμε ποιος λείπει. Μόνο με επιτόπιους ελέγχους το διαπιστώνουμε», αναφέρουν, προσθέτοντας ότι ακόμα και να βρεθεί υπάλληλος που δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στο πόστο του, εξαιτίας της γραφειοκρατίας απαιτείται τουλάχιστον ένα εξάμηνο για την απομάκρυνσή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου