ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΡΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ
ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΑΛΛΩΝ 21 ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥΣ.
KATA TH DIAΡKEIA ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΤΗΣ 5 ΜΑΙΟΥ 2012.
ΤΟΥΣ ΕΚΑΨΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΟΥΣΑΝ!!!
Σε βαριές ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας τρία στελέχη της Marfin, που κρίθηκαν υπεύθυνοι για τον θάνατο τριών υπαλλήλων και τον τραυματισμό άλλων 21 συναδέλφων τους, όταν κάηκε το υποκατάστημα της τράπεζας, επί της οδού Σταδίου, στις 5 Mαΐου του 2010, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας.
Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ενόχους τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο και τον υπεύθυνο ασφαλείας Εμμανουήλ Βολανάκη, τους οποίους καταδίκασε σε 22 χρόνια φυλακή τον καθένα, χωρίς να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, ωστόσο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους, καθώς τους άφησε ελεύθερους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.
Επιπλέον το δικαστήριο όρισε στους δύο κατηγορουμένους να καταβάλουν ως εγγύηση 40.000 ευρώ, εντός προθεσμίας 40 ημερών, προκειμένου να μείνουν ελεύθεροι.
Και άλλους Επιεικέστερη ήταν η αντιμετώπιση για τη διευθύντρια της τράπεζας Άννα Βακαλοπούλου, η οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών και ενός μήνα και αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κανέναν όρο.
Το δικαστήριο απάλλαξε την υποδιευθύντρια Αναστασία Κούκου, η οποία αντιμετώπιζε κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες.
Σύμφωνα με τον νόμο, από τα 22 χρόνια στα οποία καταδικάστηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας όσο και ο υπεύθυνος ασφαλείας του υποκαταστήματος θα εκτιθούν μόνον τα 10, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε η ποινή τους να μην είναι εξαγοράσιμη.
Πάντως για τη Δικαιοσύνη το θέμα της Marfin δεν έκλεισε με τη χθεσινή καταδίκη, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε αντίγραφο της δικογραφίας να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία για να αναζητηθούν ενδεχόμενες ευθύνες και άλλων στελεχών της τράπεζας, τα οποία δεν κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για να λογοδοτήσουν για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, που είχαν ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος κατά τη διάρκεια του εμπρησμού, χωρίς να έχουν δυνατότητα διαφυγής.
Οι συγγενείς των θυμάτων δέχτηκαν με ανακούφιση την απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο ο πόνος και η οργή τους παρέμειναν ανεξίτηλα, καθώς δήλωσαν μεν δικαιωμένοι, ωστόσο δεν ξεχνούσαν ότι «οι δικοί τους άνθρωποι δεν θα γυρίσουν ποτέ».
Η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου είχε ζητήσει την ενοχή και των τεσσάρων στελεχών της τράπεζας, για τον θάνατο των τριών υπαλλήλων, αλλά και για τον τραυματισμό 21 ακόμη εργαζομένων, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν μέσα στο υποκατάστημα της τράπεζας, ενώ καιγόταν.
Σύμφωνα με όσα είχε πει στην πρότασή της η εισαγγελέας, οι κατηγορούμενοι «μπορούσαν να προβλέψουν και να αποτρέψουν το αποτέλεσμα, αλλά εκείνοι δεν έλαβαν κανένα μέτρο πυροπροστασίας ή εκκένωσης του κτιρίου». Η εισαγγελέας μάλιστα τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι «ακόμη και την ύστατη στιγμή δεν εκκένωσαν το κατάστημα, το οποίο ήταν γυμνό και απροστάτευτο. Έπρεπε να εκκενωθεί, όπως εκκενώθηκαν άλλες τράπεζες στην περιοχή, εκείνη την ημέρα».