Il Fatto Quotidiano
Την αντίθεση που προκαλεί η διάθεση τεράστιων χρηματικών ποσών σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς εν μέσω της κρίσης με φόντο την δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου υπογραμμίζει το άρθρο του ανεξάρτητου ιταλικού ενημερωτικού σάιτ, με την υπογραφή του Φραντσέσκο ντε Πάλο:
Κάθε άλλο παρά σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα.
Τα τρία μνημόνια της τρόικας, τα οποία σύμφωνα με όλους τους ευρωγραφιοκράτες δεν θα ακολουθήσουν νέα, έχουν προκαλέσει οριζόντιες περικοπές σε πολλά είδη εξόδων: με συνέπεια ένα κράτος που δεν μπορεί να αντιμετωπίσεις τις ανάγκες της καθημερινότητας. Τρανταχτό παράδειγμα της αντίφασης είναι ο στρατιωτικός τομέας όπου ενώ πριν έναν χρόνο το κράτος αγόραζε από τη Γερμανία και την Ολλανδία Λέοπαρντ και βλήματα τεθωρακισμένων, για να μην μετρήσουμε τα πανάκριβα υποβρύχια με τις πινακίδες της Siemens και της Thyssen, σήμερα διαπιστώνει δραματικές ελλείψεις στον ρουχισμό και την υπόδηση των ελλήνων στρατιωτών: κοντολογίς, η ελληνική κρίση εκδηλώνεται και στα σώματα ασφαλείας
Τoκαλοκαίρι που μόλις πέρασε, σύμφωνα με πηγές εκ των έσω, δεν μοιράστηκαν σαγιονάρες στο στράτευμα, ενώ αυτή την εβδομάδα που αρχίζει η προετοιμασία για το Φθινόπωρο το οποίο βρίσκεται προ των πυλών, οι υπεύθυνοι προμηθειών παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν ενισχυμένους χιτώνες και μάλλινα για τον χειμώνα. Με το κρύο να πλησιάζει (σκεφτείτε ότι πολλές στρατιωτικές βάσεις βρίσκονται στα βουνά) οι στρατιωτικοί δεν είναι σε θέση να περιμένουν τις αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο προφανώς περιμένει την τελευταία στιγμή τη σχετική συμφωνία γι' αυτές τις προμήθειες. Κι όχι μόνο για να βρει εκείνες με τη μεγαλύτερη έκπτωση, αλλά κυρίως γιατί το ίδιο υπουργείο δεν έχει τη ρευστότητα για να καλύψει τις καθημερινές δαπάνες, όπως την τροφοδοσία του στρατού. Κι αφού η τρόικα επέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα την εκποίηση των τριών εταιριών που ασχολούνται με την εθνική άμυνα και την απόλυση όλων των υπαλλήλων τους, απορρίπτοντας την πρόταση της Αθήνας για την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ.
Πρόκειται για ένα παράδοξο, το νιοστό σ' αυτή την κρίση δίχως τέλος, αν αναλογιστείς τα συμβόλαια εκατομμυρίων που έχει υπογράψει αδιαμαρτύρητα το υπουργείο Άμυνας της Αθήνας εν μέσω περικοπών και απολύσεων. Το 2012, μια αναφορά του SIRPI -του ινστιτούτου που έχει αναλάβει τον ρόλο του παγκόσμιου παρατηρητή για την παραγωγή όπλων από το 1996- αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις πιο ενεργητικές χώρες στην αγορά όπλων, ανεξαρτήτως μνημονίου το οποίο είχε ήδη επιβληθεί από την τρόικα, με τρεις διαδοχικές περικοπές μισθών και συντάξεων, με τη δημόσια περίθαλψη γονατισμένη και το δημόσιο ταμείο τραγικά άδειο. Ωστόσο, η Αθήνα έδωσε έγκριση για τη "λίστα με τα ψώνια": δύο υποβρύχια στην τιμή σχεδόν ενάμιση δισεκατομμυρίου, 223 θωρακισμένα άρματα τύπου Λέοπαρντ ΙΙ για 403 εκατομμύρια που αγοράστηκαν από το Βερολίνο, έξι φρεγάτες και δεκαπέντε ελικόπτερα από τη Γαλλία στην τιμή των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Κι όλο αυτό ενώ εδώ και τρεις μήνες πανηγυρίζεται στην Αθήνα η δίκη για δημοσιονομική απάτη του πραγματικού από μηχανής θεού του εμπορίου όπλων, του πρώην σοσιαλιστή υπουργού Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, δεξιού χεριού του πατριάρχη της Ελλάδας, Ανδρέα Παπανδρέου, κατηγορούμενου για τη σύσταση μιας σειρά υπεράκτειων εταιρειών διάσπαρτων σε όλο τον κόσμο, ικανών να παράγουν μαύρο χρήμα αξίας τουλάχιστον εκατό εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Τσοχατζόπουλος, προφυλακισμένος από τον περασμένο Μάιο, έθεσε υπό αμφισβήτηση το σύνολο της ελληνικής άρχουσας τάξης και παρότι ζήτησε ταπεινά συγνώμη από τον ελληνικό λαό, δεν έχει πει λέξη γι' αυτά τα λεφτά που αναζητά επί δύο χρόνια το δικαστήριο -όταν άνοιξε ο φάκελλος για τις δωροδοκίες και το μαύρο χρήμα- το οποίο είναι το μόνο που αναζητά την πολυπόθητη αλλαγή στη χώρα. Αυτή την ίδια πολυαναμενόμενη αλλαγή που φώναξαν οι Scorpions στη συναυλία της Αθήνας την Τετάρτη το βράδυ, ως σημάδι ελπίδας προς ένα πλήθος που είναι πλέον σχεδόν εντελώς παρατημένο.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΜΥΑΛΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου