29.3.14

Ο παράδεισος της Βενεζουέλας τον οποίον θαυμάζει ο Τσίπρας

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑΡΩΝ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Squatters live in the bottom 28 floors of the 45-story uncompleted skyscraper "Tower of David," located in downtown Caracas
Οι καταληψίες ζουν στα πρώτα 28 πατώματα του 45όροφου ανολοκλήρωτου ουρανοξύστη "Ο Πύργος του Δαυίδ" στο κέντρο του Καράκας- Φώτο από Meridith Kohut/The New York Times μέσω Redux
Του Roben Farzad

H Βενεζουέλα, μια χώρα 30 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικού χάους από όταν ο ισχυρός σοσιαλιστής Ούγκο Τσάβες υπέκυψε στον καρκίνο πριν από ένα χρόνο. Ο διάδοχός του, πρώην αντιπρόεδρος και οδηγός λεωφορείου Nicolas Maduro, τρέφει μεγάλη αγάπη για τα σάντουιτς και τις διδασκαλίες ενός Ινδού γκουρού με άφρο μαλλί. Η χρηματιστηριακή αγορά εκτοξεύτηκε 483% το περασμένο έτος, κυρίως επειδή όσοι έχουν στα χέρια τους υποτιμημένα μπολίβαρ αναζητούν οποιοδήποτε μέσο αποθήκευσης αξίας και οι traders ποντάρουν στη «δύση» της πολιτικής ιδεολογίας του Τσάβες ή/και στην επιστροφή κάποιας επίφασης του καπιταλιστικού κράτους δικαίου.

Στο μεταξύ, η μαύρη αγορά, μοιάζει σαν να χει βγει απευθείας από το Mad Max. Πέρυσι, η τιμή του μπολίβαρ «βυθίστηκε» 73% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ σύμφωνα με την ανεπίσημη αλλά ισχύουσα ισοτιμία που ισχύει στους δρόμους του Καράκας -μια κρίση που έχει οδηγήσει σε αρπαγές, λεηλασίες και τρομερές ελλείψεις τροφίμων και βασικών καταναλωτικών ειδών, όπως χαρτί τουαλέτας και σαπούνι –μιλάμε για την οικονομία με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Πέρυσι καταγράφηκαν 24.000 δολοφονίες στη Βενεζουέλα, απονέμοντάς της τον τίτλο της πιο αιματοβαμμένης χώρας του πλανήτη. Πρόσφατα η πρώην Μις Βενεζουέλα και ο σύζυγός της δολοφονήθηκαν μπροστά στα μάτια της πεντάχρονης κόρης τους.

Το καθεστώς Maduro αρνείται να αναγνωρίσει επίσημα τις λεηλασίες -στέλνοντας στρατιωτικές φρουρές στα καταστήματα και χαμηλώνοντας τις τιμές- και διέταξε την κεντρική τράπεζα να μη δημοσιοποιήσει για πρώτη φορά στην ιστορία τα στατιστικά της στοιχεία, καθώς η Βενεζουέλα
βρίσκεται αντιμέτωπη με το διογκούμενο κόστος για τη νέα χρηματοδότηση ύψους 10 δισ. δολαρίων που χρειάζεται. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στις 23 Νοέμβρη, ο πρόεδρος υποστήριξε ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα θα οδηγήσουν σε αποπληθωρισμό.

Οι αποδόσεις του δημόσιου χρέους της Βενεζουέλας εκτοξεύτηκαν κατά το παρελθόν έτος, σε λίγο κάτω από 14%, με τη χώρα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στις 50 αναδυόμενες αγορές που παρακολουθεί η JPMorgan Chase.

Η Κεντρική τράπεζα του Καράκας, η οποία επίσης μαγείρεψε την ετήσια έκθεσή πληθωρισμού το Νοέμβριο, εξέδωσε στο τέλος του έτους μια έκθεση σχετικά με τις μηνιαίες μεταβολές των τιμών που απέδιδε ευθύνες στον «οικονομικό πόλεμο» με επικεφαλής τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Δεσμεύτηκε να καταρτίσει δείκτες που αντικατοπτρίζουν καλύτερα τη «νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας».

Όσο για τις πιο παραδοσιακές μετρήσεις: Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή πάνω από 55%, ενώ η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 1,6% το 2013, από 5,6% το προηγούμενο έτος. Τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2008, στα περίπου 22 δισ. δολάρια. Τον περασμένο μήνα, η Moody’s και η Standard & Poors υποβάθμισαν την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Βενεζουέλας στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, επικαλούμενες την ανεπαρκή οικονομική πολιτική. Η υποτίμηση παραμονεύει και μια βουτιά στην τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να αποτελέσει το κύκνειο άσμα για ότι μετά βίας απομένει από την κληρονομιά του Τσάβες.

Ένα στα πέντε βασικά αγαθά δεν υπήρχε στα ράφια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της κεντρικής τράπεζας για την έλλειψη αγαθών στην αγορά τον Οκτώβριο. Έκτοτε έχει σταματήσει να ανακοινώνει τέτοια στοιχεία.

Στο μεταξύ το Καράκας, είναι το σπίτι για 155 «κτίρια-καταλήψεις», συμπεριλαμβανομένου του γνωστού Πύργου του Δαυίδ, ενός μισοτελειωμένου ουρανοξύστη που έχει καταληφθεί από γκάνγκστερ και "απαθανατίστηκε" στην τελευταία σεζόν στου Homeland.

Το διασυνοριακό παιχνίδι των τιμών λαμβάνει χώρα μεταξύ της Βενεζουέλας και της γειτονικής Κολομβίας: μπορείς να αγοράσεις βασικά αγαθά που ελέγχονται από την κυβέρνηση, όπως το ρύζι, στα 6,3 μπολίβαρ ανά δολάριο και τα πουλήσεις στη δεκαπλάσια τιμή. Πρόσφατα το Bloomberg News μετέδωσε πως οι Ινδοί Guajira που έχουν διπλή εθνικότητα και απαλάσσονται από τους ελέγχους των συνόρων κατασκηνώνουν έξω από τις αγορές της Βενεζουέλας περιμένοντας τις παραδόσεις αγαθών, αρπάζουν ο,τιδήποτε μπορούν και είτε μεταφέρουν με μουλάρια τα αγαθά στην Κολομβία είτε συνεργάζονται με γκάνκστερ που διαθέτουν φορτηγά (τους οποίους πληρώνουν αδρά) για να τα προωθήσουν σε τιμές μαύρης αγοράς. Έτσι ο μέσος κάτοικος Βενεζουέλας σε πόλεις όπως το Καράκας και το Μαρακαΐμπο οδηγεί πολλές ώρες μακριά από τα σύνορα για να αναζητήσει ρύζι ή χαρτί τουαλέτας σε τιμές δεκαπλάσιες από αυτές που θα πλήρωνε στην περιοχή του -αν υπήρχε κάτι στα ράφια.

Οι εξαγωγές ρυζιού της Βενεζουέλας προς την Κολομβια έχουν διπλασιαστεί αυτό το έτος και πλέον αντιπροσωπεύουν το 11% της αγοράς. Μέχρι το 2006 η Βενεζουέλα ήταν καθαρός εισαγωγέας ρυζιού. Ο Μaduro έχει καλέσει τους πολίτες να απέχουν από τις "σπασμωδικές αγορές" εισαγωγών, αναφέροντας την περασμένη εβδομάδα στην κρατική τηλεόραση πως "ο καταναλωτισμός είναι ένας εθισμός που καταστρέφει τον άνθρωπο".

"Θα αποκαλούσα την κατάσταση ΄ελεγχόμενη αναρχία΄. λέει ο Jerry Haar, καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Florida International στο Μαϊάμι. "Ο Maduro δεν έχει την πίστη της μάζας -πολύ λιγότερο το χάρισμα ή ακόμη και το μυαλό -που είχε ο Τσάβες".

http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1942281

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου