Όλα ξεκίνησαν από την διαφήμιση. Και ακολούθησε η πολιτική. Τα υποσυνείδητα μηνύματα χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης, ή αν όχι για το «μπόλιασμά» της με συγκεκριμένες απόψεις.
Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης
Όταν ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε πει στις αρχές της δεκαετίας του '90 πως το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων πρέπει να λυθεί γρήγορα και πως «σε 10 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται τίποτα» οι επικριτές του τότε ξεσάλωσαν κατηγορώντας τον πως θέλει να ρίξει στην λήθη την ιστορία της Μακεδονίας. Ο επίτιμος όμως στόχευε αλλού: Να πει στον κόσμο ευθέως πως σταδιακά οι άμυνές του θα καμφθούν από τον... αδηφάγο χρόνο-Κρόνο και θα δεχθούν και άλλες ονομασίες για το γειτονικό κράτος. Όπως και έγινε.
Την τακτική των υποσυνείδητων μηνυμάτων φαίνεται πως χρησιμοποιούν (αν δεν είναι απλά ηλίθιοι και κάνουν γκάφες) και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι δια της... τεθλασμένης επιχειρούν να εφαρμόσουν την ατζέντα τους σε ζητήματα εθνικής σημασίας. Μία ατζέντα η οποία μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν περιθωριακή και πλήρως διαφοροποιημένη από τις ρητορικές και πρακτικές των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ η οποία εδώ και δύο δεκαετίας για τον Συνασπισμό και τις συνιστώσες του ήταν «Μακεδονία». Όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να πήραν αυτές τις απόψεις στην πλάκα. Άλλωστε πόσοι διαλαλούσαν «έλα μωρέ, σιγά μην κάνει πράξη όλα όσα ακραία λέει». Σήμερα και μετά από 1,5 χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, να λέει δημοσίως σε συνέντευξή του τα Σκόπια, «Μακεδονία» σε ένα «λάθος» που μόνο εκ παραδρομής δεν ειπώθηκε.
Οι κυβερνητικοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μακρά παράδοση στο συγκεκριμένο θέμα... Η λίστα στελεχών του που αποκαλούν ευθαρσώς τα Σκόπια «Μακεδονία» είναι μεγάλη. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πράβδα» της Μπρατισλάβα ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης αποκάλεσε δύο φορές τα Σκόπια «Μακεδονία», προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοσκοπιανά σύνορα λόγω του προσφυγικού ζητήματος.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου δήλωσε σε ιστοσελίδα των Σκοπίων: «Σας αποκαλώ “Μακεδονία”, όπως ο υπόλοιπος κόσμος». Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, που στα δημόσια άρθρα του στο Διαδίκτυο αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία».
Την ίδια ώρα στο ίδιο μήκος κύματος και ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του πρωθυπουργού δημοσιογράφος Ματθαίος Τσιμιτάκης έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Ποια πρώην; Ολοι Μακεδονία λένε, πλην εθνικιστών που πέτυχαν να συμβεί», για να το διαγράψει και στη συνέχεια να παραιτηθεί λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν.
Στον... μακεδονικό χορό, μπήκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος δήλωσε ότι ό ίδιος προσωπικά δεν θα είχε αντίρρηση να λάβει η ΠΓΔΜ το όνομα «Μακεδονία». «Το ζήτημα είναι τριτεύον. Πρέπει να υπάρξει λύση με συμβιβασμό. Δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία στο παρελθόν. Δεν θα είχα καμιά αντίρρηση για το 'Βόρεια Μακεδονία' ή το 'Σλαβομακεδονία'. Το 'Μακεδονία' δεν θα το απέρριπτα προσωπικά» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στα Παραπολιτικά.
Αρκετά όμως με τα Σκόπια. Γεωγραφικά, πριν τα Σκόπια, υπάρχουν τα σύνορα με την Ελλάδα και εκεί, εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν στοιβαχτεί περίπου 15.000 πρόσφυγες οι οποίοι δεν μπορούν να περάσουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη γιατί ο λεγόμενος «βαλκανικός δρόμος» έχει κλείσει με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην ελληνική επικράτεια 50.000 ψυχές.
Από τις 50.000 αυτές ψυχές, οι 49.999, σίγουρα δεν θα έχουν καμμία διάθεση να παραμείνουν στην Ελλάδα κι όμως, όπως έχουν διαμορφωθεί οι γεωπολιτικές συνθήκες, είναι δεδομένο πως δεν θα μπορέσουν να φύγουν από εδώ, για τους επόμενους μήνες, ή και χρόνια. Κάτι το οποίο είχαν προβλέψει οι ΣΥΡΙΖΑίοι όταν οι Σκοπιανοί έκλειναν τα σύνορα.
Πρώτος διδάξας ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμυνας και υπεύθυνος της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας ο οποίος μιλώντας στους Financial Times, είπε: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κάποιοι μετανάστες θα μείνουν στην Ελλάδα μόνιμα. Θα συμβεί. Οι χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα αναμένουν το αποτέλεσμα της συνόδου της 17ης Μαρτίου για τους πρόσφυγες, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα. Πρέπει να τους πείσουμε ότι αυτό δε θα γίνει. Τότε ο καταυλισμός της Ειδομένης θα αδειάσει γρήγορα, νομίζω έως το τέλος της εβδομάδας», προβλέποντας παράλληλα πως ορισμένοι θα μείνουν έως και δύο χρόνια στην χώρα μας.
Και τότε ξεκίνησε ένα ακόμα γαϊτανάκι το οποίο μπορεί να θεωρηθεί και ως οργανωμένη προσπάθεια αλλοίωσης πληθυσμού. Στις 29 Φεβρουαρίου λιγότερο από μία εβδομάδα από το κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, είπε πως το δημογραφικό μπορεί να ωφεληθεί από το προσφυγικό. Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, είπε χαρακτηριστικά: «Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι τεράστιο, μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα από την ενσωμάτωση ανθρώπων που θέλουν να μπουν στην κοινωνία, να εργαστούν να ενσωματωθούν».
ΣΥΡΙΖΑίοι κυβερνητικοί έσπευσαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα όπως κάνουν εδώ και χρόνια λέγοντας πως πρόκειται για καθαρά προσωπικές απόψεις που δεν απηχούν στην κυβερνητική πολιτική. Ένας εξ αυτών ήταν και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας (που είπε τα Σκόπια, «Μακεδονία»), δύο μέρες μετά, σχολιάζει τις συγκεκριμένες δηλώσεις χαρακτηρίζοντάς τες «μπούρδα». ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ, στις 3 Μαρτίου ξεχνάει όσα είπε στις 2 Μαρτίου και υποστήριξε πως η παρουσία των μεταναστών και των προσφύγων θα λύσει το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι επιστημονική αλήθεια ότι το μεταναστευτικό ρεύμα σώζει δημογραφικά τις περιοχές που πηγαίνει».
Οι πρόσφυγες όμως παραμένουν ένα αγαπημένο θέμα της κυβέρνησης. Ίσως γι αυτό δεν το λύνουν, γιατί θέλουν με κάτι να ασχολούνται. Στα παγκόσμια χρονικά παρόλας μπήκε η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος ξεπερνώντας κάθε όριο αισχύνης κάλεσε όσους πρόσφυγες έχουν πάνω από 250.000 ευρώ να τα επενδύσουν στην Ελλάδα για να έχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης. Η συγκεκριμένη δήλωση πέραν της απανθρωπιάς που κρύβει (διαχωρίζω πλουσίους και φτωχούς πρόσφυγες) κρύβει και μία ηλιθιότητα καθώς ποιος πρόσφυγες θα στοιβαζόταν στις λάσπες της Ειδομένης εάν είχε 250.000 ευρώ εύκαιρα. Και ποιος από αυτούς θα ήθελε να τα επενδύσει στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι είναι πρόσφυγες, όχι μαλάκες.
Αλλά εντάξει τον κ. Μάρδα δεν μπορούμε να τον κατηγορήσουμε, γιατί έχει βεβαρημένο ιστορικό. Χαρακτηριστικότατη ήταν η δήλωσή του περί «πολέμου» με την Τουρκία (!) εάν δεν επιλύσουμε τις διαφορές μας μέσω της διπλωματίας.
Και μιας και είπαμε Τουρκία, ας περάσουμε στον υπουργό Παιδείας, κύριο Νίκο Φίλη, ο οποίος φαίνεται πως «συγχωρεί» πολύ εύκολα τους γείτονες για τα όσα έχουν κάνει, αγνοώντας το βάρος του χαρτοφυλακίου που κατέχει. Ποιος ξεχνάει την εμμονή του με την Γενοκτονία των Ποντίων κι αν όντως είναι Γενοκτονία, που για τον ίδιο δεν είναι. Ο υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star στις 3 Νοεμβρίου 2015, δήλωσε: «Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας».
Κατέληξε όμως λέγοντας πως: «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια». Για να επανέλθει μερικούς μήνες μετά με το μήνυμά του στην μαθητιώσα νεολαία για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Εκεί ούτε λίγο ούτε πολύ ο Νίκος Φίλης μίλησε για Επανάσταση… κατ’ αγνώστων αφού δεν ανέφερε ούτε μία φορά στο μήνυμά του την Τουρκοκρατία… Και επιπλέον, ο κ. Φίλης «ξαναγράφει» ιστορία μιλώντας στους μαθητές για «καινούργιο έθνος» που δημιουργήθηκε από την Επανάσταση παραγνωρίζοντας τον όρο Παλιγγενεσία ή Εθνική Αφύπνιση.
Η αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τόσες «πατάτες» που και να θες να οργιστείς δεν μπορείς λόγω ανοσίας. Αλλά και τι να περιμένεις από έναν πρωθυπουργό ο οποίος μπερδεύει την Λέσβο με την Μυτιλήνη, θεωρεί την Σμύρνη σύμβολο συμφιλίωσης των λαών και θεωρεί πως δεν υπάρχουν σύνορα. Σύνορα, Αλέξη υπάρχουν και είναι κλειστά.
http://www.koolnews.gr/stories/891164-i-kryfi-atzenta-tou-syriza-kai-sta-ethnika-themata-kai-pos-tin-epivallei-me-yposyneidita-mynimata/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου